Sindrom policističnih jajnika

1
U današnje vreme sve više žena ima problem sa policističnim jajnicima, a kako bi izbegle ozbiljne posledice česta kontrola je najbolja prevencija, kao i osluškivanje organizma koji sam pokazuje simptome.

Sindrom policističnih jajnika jeste oboljenje koje je poznato i kao Stejn-Leventalov sindrom, a ime je dobilo prema lekarima koji su ga 1935. godine prvi opisali. Oni su uočili vezu između obostrano uvećanih policističnih jajnika i niza kliničkih znakova kao što su izostanak menstruacije (amenoreja), maljavost, neplodnost i gojaznost. PCOS je najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći uzrok neplodnosti. Simptomi u vidu neurednih menstrualnih krvarenja mogu početi već u pubertetu ili se otkrivaju kasnije, kada se žena javi lekaru zbog steriliteta.

Glavni simptomi i znaci PCOS vezani su za menstrualne poremećaje i povišen nivo muških hormona (androgena).

POREMEĆAJI CIKLUSA

Menstrualni poremećaji podrazumevaju kasno javljanje prve menstruacije, pojavu manjeg broja menstruacija od očekivanih tokom jedne godine i izostanak menstruacije duže od 3 meseca, a da nije u pitanju trudnoća. Menstrualni ciklusi u PCOS obično su bez ovulacije, to jest mesečnog sazrevanja jajne ćelije (anovulatorni ciklusi) što može da bude uzrok obilnih funkcionalnih krvarenja.

Simptomi koji nastaju kao posledica povišenih nivoa androgena podrazumevaju akne (bubuljice na licu i trupu), pojačanu maljavost lica i tela različitog stepena i gubitak kose (prvo se javlja pojačano opadanje kose i tanjenje vlasi, a zatim i proređenost vlasišta na glavi).

Drugi simptomi i znaci PCOS uključuju:

1. Dobitak u telesnoj težini i gojaznost - čak 60 odsto žena sa PCOS ima ovaj poremećaj. U brojnim studijama dokazano je da gubitak svega 10 do 15 odsto  telesne težine poboljšava funkciju jajnika i dovodi do pojave ovulacije i pojave redovnih menstruacija što olakšava spontanu trudnoću

2. Pojavu insulinske rezistencije (IR) - prekomerno lučenje insulina iz pankreasa i otpornost ćelija na dejstva insulina uzrokuje postepeno iscrpljivanje pankreasa, pojavu povišenog šećera u krvi i razvoj šećerne bolesti. A da biste prepoznali simptome, navodimo rečenice koje ćete možda prepoznati kao svoje: Stalno sam gladna, pojela bih sve slatkiše koje vidim, ne mogu da smršam, sve mi se lepi za trbuh, ranije nisam imala pojas, umorna sam posle jela...

3. Neplodnost - nemogućnost ostajanja u drugom stanju može biti jedan od prvih znakova PCOS zbog kojih se pacijentkinja obraća lekaru.

4. Povišene masnoće u krvi

5. Povišen krvni pritisak

6. Promene u pigmentaciji kože (pojava tamnih fleka u pregibima kože vrata, pazuha i prepona)

7. Masnu kožu

8. Perut u kosi

9. Brojne male ciste u jajnicima

 

DIJAGNOZA PCOS postavlja se na osnovu:

- Kliničke slike

- Laboratorijskih analiza (ispitivanje hormona osovine hipofiza - jajnici drugog i trećeg dana menstrualnog ciklusa i testa opterećenja šećerom)

- Ultrazvučnog pregleda jajnika, a prema proceni lekara i UZ abdomena.

 

TERAPIJA PCOS

Lečenje zavisi pre svega od godina žene i od toga šta je za nju prioritet (da li je potrebno izazvati menstruaciju, lečiti neplodnost, maljavost, gojaznost i poremećaje glikoregulacije). Zbog toga je neophodan timski rad endokrinologa, ginekologa i dermatologa koji omogućava individualni pristup pacijentu i adekvatno lečenje odgovarajućeg poremećaja.

Za sve žene sa PCOS važe ista pravila:

1. Redovna fizička aktivnost (jedan sat brzog hoda dnevno)

2. Adekvatna ishrana (ukidanje slatkiša, grickalica, slatkih i gaziranih pića, masne i pržene hrane, uvođenje 5 obroka dnevno - 3 glavna i 2 užine uz veću količinu povrća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masti, voćne užine, nemasnih mesa (belo pileće ili ćureće, teletina i plava morska riba koja je bogata omega masnim kiselinama - oslić, skuša, haringa...)

3. Prestanak pušenja (ako je žena pušač)

 

ZAŠTO TREBA LEČITI PCOS?

U PCOS zbog poremećene ovulacije, najčešće postoji neplodnost ili infertilitet. Kasnije, tokom života, povećan je rizik za razvoj karcinoma endometrijuma (materične sluzokože), gojaznost koja pogoršava insulinsku rezistenciju i povećava rizik od razvoja šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska što dovodi do češće pojave kardiovaskularnih oboljenja (angina pectoris, srčani udar, moždani udar...) Isto tako i poremećaj masnoća u krvi (sa porastom ukupnog i lošeg LDL holesterola, porastom triglicerida i padom HDL ili dobrog holesterola)  povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja i moždanih udara.  Žene sa PCOS imaju povišen rizik i za razvoj šećerne bolesti u trudnoći (gestacijski dijabetes mellitus-GDM) koji  mora da se leči jer može imati svoje posledice kako na plod tako i na majku.

Maraja Keri - Borba za potomstvo

Dok je pokušavala da ostane u drugom stanju pevačica Maraja Keri je odlazila ne detaljne preglede kod ginekologa. Na samom početku procesa slavna umetnica je saznala da ima problem sa policističnim janicima i da ju je to usporavalo u samom procesu ostajanja u drugom  stanju. Kada je rešila problem postala je majka Morokanu i Monikeru. 

Priredila: Ksenija Konić

Piše:

Dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine 

makonda-tracker