Jaja - neophodna u ishrani

0
Osim što se konzumiraju u ishrani, a pojedini naučnici tvrde da su dobra u toku dijete, koriste se u kozmetici i izuzetno su delotvorna kao maska za kosu i lice.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako u poslednje vreme većina ljudi smatra da su jaja nezdrava, pušenje, manjak telesne aktivnosti i jedenje hrane bogate masnoćom opasniji su za zdravlje od kokošjih jaja jer povećavaju loš holesterol u krvi koji može uzrokovati niz komplikacija. Naučnici iz Kanade došli su do zaključka kako jaje u kontaktu sa enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam deluju poput leka. Takođe, ustanovljeno je kako je holesterol koji se nalazi u jajetu najmanje rizičan za nastanak srčanih oboljenja.

Britanski istraživači preporučili su da se ne jede više od tri jajeta nedeljno, a da ih treba konzumirati ujutro kad je organizmu potrebna energija za ostatak dana. Takođe, navodi se da je potrebno uticati na pogrešno mišljenje kako jaje više šteti organizmu nego što koristi jer to nije istina.

 

DIJETETSKA ISHRANA

Jaja se često zabranjuju ljudima koji su na dijeti, međutim, ona sadrže najlakše probavljive proteine. Svaki dan možete pojesti dva kuvana jaja ili kajganu od pet belanaca bez straha da ćete se ugojiti.

Jedno kuvano jaje ima 75 kalorija, a kuvano belance samo 17. Osim u kulinarstvu, jaja se koriste i u kozmetici. Preparati na bazi jaja mogu osvežiti beživotnu kosu i oporaviti suve i ispucale vrhove ili nam pomoći da se rešimo proširenih pora i revitaliziramo umornu kožu lica. Za pakovanja i maske trebalo bi da koristite jaja iz eko uzgoja koja između ostalog sadrže dva puta više vrlo vrednih žutih pigmenata. Pakovanje za kosu nanosite na prethodno oprane i vlažne vlasi.

Pasta carbonara:

1 osoba:

Sastojci

Testenina picci - 120 g

Neutralna pavlaka  - 60 ml

Slanina - 40 g

Jaje (žumance) – 1 kom.

Parmezan - 25 g

Muskatni orah - 30 g

Beli luk - 3 g

 

Priprema

Slaninu iseckati na kockice i propržiti u tiganju. Nije potrebno dodavati ulje jer će slanina pustiti masnoću i ne treba je prepržiti da ne postane tvrda. U činiji dobro ulupati jaja i pavlaku, prstohvat bibera, muškatni orah i parmezan. U veliki lonac staviti vodu, a kad počne da vri, ubaciti 2 - 3 šake krupne soli i dodati pastu. Kuvati prema uputstvu, a pred kraj zahvatiti 1/2 kutlače vode i dodati u masu od jaja uz neprestano mešanje. Procediti pastu i u isti lonac ubaciti proprženu slaninu, pastu sipati preko i promešati na vatri pa skinuti sa ringle. Masu od jaja preliti preko parmezana, začina, neutralne pavlake i dobro promešati. Zbog konzistencije preliva, bolja je brendirana ili domaća pasta. Nikako ne koristiti kiselu pavlaku koja je u italijanskoj kuhinji potpuno nepoznata. Jaja umešati isključivo na ugašenoj vatri jer ne smeju da se pretvore u kajganu.

 

Hajdi Klum: Obožavam jaja

Iako stalno vodi računa o kilaži i stalni je na dijetama, atraktivna manekenka Hajdi Klum nikada ne izbegava da konzumira jaja. Pored toga što nekoliko puta nedeljno za doručak jede ovu korisnu namirnicu, ona s nestrpljenjem očekuje Uskrs kako bi svojoj deci ofarbala jaja.

makonda-tracker