Ananas – voćno zlato

0
Iako je ranije bilo simbol samo toplijih krajeva, ovo voće danas se uzgaja u plastenicima širom Evrope, a njegove blagodeti i dan-danas otkrivaju brojna naučna istraživanja
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Ananas ima siromašan nutritivni sastav, ali poseduje lekovite enzime kao što su bromelin koji razrađuju proteine i tako potpomažu proces varenja. Ovo voće blagotvorno deluje na upale, smanjivanje oteklina i hematoma, pomaže kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta, a ubrzava i oporavak posle povreda ili hirurških intervencija. Zanimljivo je da su iz usitnjenih peteljki ananasa koje se koriste za omekšivanje mesa ili farbanje kose, naučnici izdvojili dva molekula bromelina.

Jedan od njih podstiče imunološki sistem čoveka da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein odgovoran za čak 30 odsto slučajeva pojave svih oblika karcinoma. U narodnoj medicini ananas se preporučuje i kod upale pluća, bronhitisa, nekih vrsta alergija, ateroskleroze...

 

IZVOR VITAMINA

Ovo voće ima dosta ugljenih hidrata, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Takođe, sadrži C, E i vitamine B grupe, kao i bromelin, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za varenje belančevina. Jedna čaša ananasa isečenog na kockice ima oko 76 kalorija. Dva koluta svežeg ananasa preporučuju se nakon obilnog ručka ili večere sa mnogo mesa jer ono ima mnogo proteina. Delotvoran je pri detoksikaciji i čišćenju organizma, kod razgradnje suvišnih masnoća i dijeta. Ublažava upale i deluje protiv virusa i bakterija. Inače, ananas štiti od visokog krvnog pritiska, začepljenja krvnih sudova i uklanja višak vode iz tela. Predstavlja dobru prevenciju kod pojave osteoporoze i lomova kostiju.

 

U POSLASTIČARSTVU

Za pripremu torti bolje je koristiti ananas iz limenke nego svež jer on sadrži enzim bromelin od kojeg slatka pavlaka postaje gorka, a želatin ne može da se stegne. U procesu konzerviranja, ananas se termički obrađuje i tim postupkom uništava se spomenuti enzim pa je kompot mnogo bolji izbor. Ako ipak volite svež ananas i radije biste njega koristili za tortu, kratko ga prokuvajte u šećernom sirupu, dobro ocedite i osušite salvetom.

 

Recept

Riblji ražnjići s ananasom

 

SASTOJCI

4 kašike susamovog ulja

kašika soja sosa

kašičica meda

čen belog luka

so, biber

čili u prahu

400 g svežeg bakalara (ili neke druge ribe)

1 crvena paprika

1 velika tikvica

konzerva ananasa u komadićima

8 škampi

 

PRIPREMA

Izmešati ulje, soja sos, med i iseckan beli luk. Marinadu posoliti, pobiberiti i začiniti čilijem. Ribu kratko oprati, osušiti, iseći na krupne kocke i potopiti u marinadu da odstoji 10 minuta. U međuvremenu oprati i očistiti povrće. Papriku iseći na krupne komade, a tikvicu na deblje kolutove. Izvaditi ribu iz marinade, ocediti je i nanizati na nauljene ražnjiće, naizmenično sa škampima, paprikom, ananasom i tikvicom. Peći na roštilju ili gril tiganju oko 8 minuta uz stalno premazivanje marinadom.

Ksenija Konić

 

makonda-tracker