Kongres nefrologa u Beogradu

0
U Beogradu će se od 11. do 14. oktobra 2012. održati drugi kongres nefrologa Srbije pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja nefrologa (ISN) i Evropske asocijacije za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (ERA-EDTA).

Ovo je prvi put da se Kongres održava posle dve godine od prethodnog, što daje mogućnost bržeg razvoja nefrologije u Srbiji. Prevencija i rano otkrivanje bubrežnih bolesti, pedijatrijska nefrologija, dijabetes, anemija bubrežnog porekla, komplikacije na srcu i krvnim sudovima – sve su to teme kojima će se srpski nefrolozi baviti u naredna dva i po dana.

Nefrolozi su tokom prethodnih godina dosta radili sa lekarima opšte medicine da bi im preneli znanja kako na vreme otkriti bubrežnu bolest u rizičnih populacija (bolesnici sa dijabetesom, hipertenzijom, osobe starije životne dobi, osobe koje su već imale neko bubrežno oboljenje, osobe sa porodičnom pojavom bubrežnih bolesti, gojazne osobe). Ovo je rezultovalo i izradom specijalnog vodiča pri Ministarstvu zdravlja koji bi trebalo da još više baci akcenat kako na prevenciju tako i na rano otkrivanje bubrežne bolesti. Razvojem medicine uz sve češću primenu kontrasnih sredstava i velikih hirurških intervencija na srcu i krvnim sudovima, bolesnici su u riziku od akutnog oštećenja bubrega te je od velike važnosti to oštećenje preduprediti a bubrege sačuvati.

 

TAGOVI: Zdravlje
makonda-tracker