Story Wellbeing: Šta je sindrom nervoznih creva?

0
Iritabilni kolon, sindrom nervoznih creva, najčešći je poremećaj organa za varenje. U razvijenim zemljama jedna od pet odraslih osoba pati od ovih tegoba. Procenjuje se da je u Srbiji broj osoba koje se susreću sa ovim problemom isti, ako ne i veći, nego na za
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Story: Šta utiče na pojavu sindroma nervoznih creva?

- Na pojavu iritabilnog kolona utiču različiti faktori: stres, infekcije probavnog sistema, uzimanje antibiotika, pušenje, menstrualni ciklus, nedostatak sna, loše podnošenje hrane.

Ono što je svima dobro poznato jeste da nervoza, uznemirenost i neizvesnost često izazivaju gasove, nadutost, grčeve i neredovnu stolicu. Uzrok leži u tome što je crevni sistem čitavom dužinom prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija čija je struktura slična strukturi ćelija mozga. Isti nervni transmiteri koji postoje u mozgu (serotonin, dopamin) prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga je sindrom nervoznih creva posebno izražen u periodima pojačane psihičke napetosti i stresa. Ispitivanja su pokazala da se 60 odsto pacijenata sa dijagnostikovanim iritabilnim kolonom žali na gasove i nadutost. Bol u stomaku ima 50 odsto ispitanika, a problem sa neredovnim pražnjenjem creva oko 30 odsto. Sve ovo u najvećoj meri remeti normalan način života.

Story: Mnogi od nas baš zbog svakodnevnog stresa imaju sve, ili neke od ovih tegoba. Kako možemo biti sigurni da je u pitanju iritabilni kolon?

- Lekar je taj koji postavlja dijagnozu. Međutim, veliki broj ovakvih pacijenata nikada ne zatraži medicinsku pomoć. Postoji jedna važna stvar koja ove pacijente sprečava da o svojim tegobama javno govore i potraže stručnu pomoć, a to je stid. Većina se oseća izuzetno neprijatno zbog gasova i nadutosti, pa izbegava socijalne kontakte i javne skupove što dovodi do izolacije i smanjenja kvaliteta života. Statistika pokazuje da se lekaru dva puta više obraćaju žene, ali to ne znači da ova bolest češće napada žensku populaciju, već da one otvorenije pričaju o ovom problemu. Problem nervoznih creva nije u vezi sa godinama, pa od ovog poremećaja pate i mlađe i starije osobe.

Story: Kako se postavlja dijagnoza?

- Dijagnoza se postavlja veoma teško jer je uprkos svim navedenim tegobama, ponekad vrlo intenzivno izraženim, opšte stanje bolesnika dobro i ne postoje nikakva organska oštećenja, zbog čega često dolazi do nerazumevanja okoline. S obzirom na to da je poslednjih godina prisutna ekspanzija karcinoma debelog creva, brojni pacijenti sa funkcionalnim tegobama usled nedostatka vremena ili strpljenja ostavljeni su po strani. Oni često obilaze lekare u potrazi za čarobnom pilulom koja bi ih rešila ovih tegoba i omogućila im normalan život.

Story: Kako pronaći rešenje?

- Napredak savremene medicine i medicinske tehnologije godinama dokazuje koliko veliki uticaj na zdravlje čoveka mogu imati probiotske kulture. Decenijama je poznat potencijal probiotskih preparata u tretmanu sindroma nervoznih creva. Međutim, nisu svi ovi preparati isti. Prilikom izbora treba voditi računa o vrsti, koncentraciji i studijama koje dokazuju dejstvo probiotskih kultura na prateće tegobe. Ako govorimo o sindromu nervoznih creva probiotska kultura Lp299v koja se može naći samo u Flobian® kapsulama predstavlja potpuno prirodno rešenje. On smanjuje nadutost, eliminiše gasove, otklanja bol u stomaku i reguliše dinamiku pražnjenja creva. Flobian® u samo jednoj kapsuli sadrži čak 20 milijardi dobrih probiotskih bakterija koje pomažu ozdravljenju. Detaljno je ispitan nizom kliničkih studija i potvrđen u kliničkoj praksi, pa je potpuno bezbedan za upotrebu i nema neželjenih efekata.

Davor J Korcok, mr farm. spec., direktor Abela Pharm d.o.o.

makonda-tracker