Mlečni šećer ne prija svima

0
Iako u našem narodu postoji uvreženo mišljenje da je mleko neophodno za pravilan rast i razvoj dece, naučna istraživanja pokazuju da određene materije iz ovog belog napitka ne prijaju svima
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon obroka osetili ste grčeve, nadutost, mučninu, a zatim bolove posle kojih je usledila i dijareja. Ako je obrok sadržao mleko ili neki od mlečnih proizvoda, možda patite od intolerancije na laktozu - mlečni šećer. Srećom, to nije bolest ni ozbiljan poremećaj, a da simptomi nestanu, najčešće je dovoljno da počnete da koristite one proizvode koji ne sadrže laktozu, a kojih na tržištu ima sve više.

INTOLERANCIJA 

Intolerancija na laktozu nastaje kada u tankom crevu ne postoji enzim laktoza ili æelije digestivnog trakta ne proizvode dovoljne kolièine ovog enzima koji inaèe razgraðuje šeæer iz mleka na prostije ugljene hidrate. Iako ne predstavlja veliku opasnost, ova pojava može znatno da umanji kvalitet života pošto intolerancija na laktozu zahteva posebnu brigu kad je reè o ishrani. Ukoliko prestanete da konzumirate mleko i mleène proizvode, a kako te namirnice predstavljaju glavni izvor kalcijuma, njihovo izbacivanje iz ishrane znatno poveæava rizik od preloma, osteoporoze i hipertenzije i smanjuje unos esencijalnih nutrijenata kao što su proteini i vitamin B2.

 

LAKTOZA 

Ako ste rešili da ne konzumirate laktozu, znajte da mleènog šeæera, osim u mleku, ima i u fermentisanim mleènim napicima, ali u manjoj kolièini. Laktoza se nalazi i u tabletnim zaslaðivaèima, u 20 odsto lekova i suplemenata, èokoladi i nekim mesnim preraðevinama. Najmanje je ima u polutvrdim i tvrdim sirevima. Mleko, koje veæina nas voli da pije i treba da pije tokom celog života, nažalost, sadrži najviše laktoze. Sreæom, tehnologija je toliko napredovala da danas ima sve više proizvoda bez laktoze koji mogu da se kupe i na našem tržištu tako da ne morate da se odreknete ovog izuzetno korisnog napitka.

Prema procenama Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA), broj intolerantih na laktozu u svetu dostiže čak 70%, međutim mali je procenat onih koji ne smeju uneti ni najmanju količinu ovog enzima. Pre preduzimanja mera za proveru intolerancije na laktozu valja posetiti lekara koji će dijagnozu i potvrditi. Intolerancija se utvrðuje pomoæu testova koji se rade odmah posle konzumiranja mleènog obroka, a kojima se meri kolièina vodonika u izdahu ili nivo glukoze u krvi, a kod beba i male dece meri se i pH stolice. Kod nas se testiranje radi na Institutu za majku i dete. Najnovija i najpouzdanija tehnika je PCR test (odreðivanje genotipa) jer je gen za laktazu identifikovan, ali on nije prisutan u rutinskoj klinièkoj praksi. Ukoliko ne podnosite laktozu simptomi će se javiti u roku od 15 minuta do jednog sata nakon obroka: mučnina, nadutost, bolovi u stomaku, gasovi, dijareja, povraćanje, sniženje šećera u krvi (posebno kod odojčadi i male dece).

 

RECEPT

Mafini u dve boje

SASTOJCI

2 jaja

175 g šećera

225 g brašna

25 g kukuruznog brašna

2 male kašike praška za pecivo

5 velikih kašika mleka

85 g margarina

2 kašike kakaoa

 

PRIPREMA

Uključiti rernu na 180°C. Umutiti jaja i šećer, dodati margarin, pa kada se masa ujednači dodavati i ostale sastojke postepeno po redu. Podeliti masu na dva dela. U jedan deo dodati kakao i dobro izmešati. Staviti papirne korpice u kalup za mafine i sipati obe mase istovremeno (do pola kalupa).  Peći 25 minuta.

makonda-tracker