Pred kraj leta mnogima je glavno pitanje da li i na koji način pripremati zimnicu. Postoje razne teorije od toga da je ona poželjna, pa sve do onih da pojedini načini konzerviranja hrane nisu zdravi. Naša stručna saradnica Maja Astaloš podelila je zimnicu na tri kategorije: vrlo nezdravu, relativno zdravu i dosta zdravu.
Story: Koja vrsta zimnice spada u prvu kategoriju?
- U prvu kategoriju ulaze proizvodi koji se pripremaju sa konzervansima i aditivima opasnim po zdravlje, a većina njih su zapravo takvi. Na žalost malo ljudi zna o izvrsnom konzervirajucem dejstvu određenih vitamina, začinskog bilja, kao i primeni nekih starih, a pri tome proverenih tehnika meda,propolisa. Još manje znamo ili želimo da znamo o tome koliko štete nanosimo sebi zimnicom pripremljenom sa različitim konzervansima, od kojih mnogi imaju kancerogeno dejstvo, ostecuju jetru, aktiviraju razlicite alergiske reakcije, obaraju zaštitni sistem. To su naši prihvaćeni takoreći odomaćeni konzervansi - so, alkoholno sirće, koje i ne smatramo konzervansima, naročito ne i sa štetnim dejstvima.
Story: Da li je baš tako?
- Da li znate da će osoba koja ne koristi slanu hranu, ako pojede porciju (kako većina ljudi misli) zdravog kiselog kupusa ili nekoliko slanih maslina iduceg dana imati 2-3 kg veoma nepotrebne i opterećujuće težine. Da li smo svesni da čak i tako bezazlene namirnice snazno remete Ph krvi, imaju snažan uticaj na stvaranje osteoporoze, povecan pritisak, oticanje i brže starenje, probleme sa krvnim sudovima, pojave nekih vrsta raka.
Story: Koja namirnica najviše oštećuje organe?
- Da li smo svesni da alkoholno sirće sedam puta više oštećuje jetru čak i u odnosu na alkohol i da vrlo efikasno ostećuje sluzokožu organa za varenje. Mada je većina sredstava koja se koristi za konzervisanje zimnice manje škodljiva, u zimnice se stavljaju i neke nezdrave supstance. Vredi razmisliti o potpuno domaćoj, ili makrobiotičkoj turšiji.
Story: Na koji način najbolje možemo da konzervišemo hranu?
- U želji da se iskoristi sezonsko prispeće mnogih poljoprivrednih biljnih lako kvarljivih proizvoda, da se spreči njihovo propadanje i eventualno omogući njihova prerada do finalnog proizvoda, mogu se koristiti određena hemijska jedinjenja-konzervansi. Ova jedinjenja su pogodna za upotrebu, jer je postupak dodavanja jednostavan, sam postupak konzervisanja na ovaj način je ekonomičan, a konzervansi su efikasni prema mikroorganizmima, izazivačima kvarenja.
Story: Koji konzervansi nisu dobri za zdravlje?
- Hemijski konzervansi su vinobran, sorbinska kiselina, mravlja kiselina i drugi ne baš bezopasni sastojci, koje na žalost možemo naći u industriski pripremljenimn zimnicama. Sumpor dioksid (vinobran) jedan od najčešćih konzervansa u zimnicama može da izazove glavobolje, povraćanje, takođe pogoduje razvoju astme kao i benzeova kiselina (iz majoneza,kiselog povrca,marinada), Benzeova kiselina izaziva neurološke smetnje, a u kombinaciji sa tetrazinom (E102) izaziva hiperaktivnost i agresivnost kod dece. Mada je sorbinska kiselina(iz nepasterizovanih kiselih proizvoda-fermentisanih krastavaca,paprika ili kupusa) gotovo je neškodljiva, ipak izaziva nadimanje (stvara gasove u crevnoj flori). U svakoj zemlji količina hemiskih konzervanasa određena je zakonskim propisima, jer ova jedinjenja u određenim dozama mogu da imaju zdravstveno nepovoljan uticaj na čoveka. Nepovoljni uticaji mogu da se ogledaju u akutnom ili hroničnom trovanju, narušavanju normalne razmene materija ili mogućem kancerogenom delovanju.
Maja Astaloš
Razgovarala: Ksenija Konić