Story Wellbeing: Aromatična i osvežavajuća dinja

0
Pored toga što je veoma ukusna, dinja ima veoma sočne plodove u kojima se uživa, a u letnjem periodu preporučuje se pri velikim vrućinama i posle obilnog znojenja
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dinja je jednogodišnja biljka poreklom iz Azije, a pripada porodici Cucurbitaceae ili bundeve. Prema smernicama piramide pravilne ishrane u grupi je sa ostalim vrstama voća. Za tu vrstu namirnica preporuka je 2 - 4 serviranja u toku dana. Njena niska energetska vrednost i velika količina vode čine je vrlo popularnom u letnjim mesecima. Kad je plod potpuno zreo vrlo je sočan, slatkog ukusa, svojstvene arome i deluje osvežavajuće.

Energetska vrednost iznosi samo 34 kcal na 100 g sveže namirnice. Sadrži vitamine C i A, koji deluju kao antioksidansi, ali i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, fosfor...

 

LEKOVITOST

 

Veoma su važni pozitivni efekti ove voćke na zdravlje.

Voda i kalijum podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Štiti od kardiovaskularnih bolesti. Blagotvorno deluje na visok krvni pritisak smanjujući ga povoljnim delovanjem biljnih vlakana. Olakšava probavu i pomaže u smanjenju telesne težine i protiv nadimanja, a zbog visokog sadržaja beta-karotena obloge od soka ili izrendane dinje služe za otklanjanje bola. Ubraja se među antikancerogenu hranu pa je stoga veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek.

Najpoznatije hladno predjelo je kombinacija pršute i dinje, a izvrsno se slaže u salatama sa piletinom ili morskim plodovima.

 

ZANIMLJIVOSTI

 

Kako bi potpuno sazrela, dinja dva, tri dana možete čuvati na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru može stajati još pet dana. Sveža dinja poslužuje se vrlo jednostavno. Pre rezanja dobro ju je oprati pod mlazom tople vode kako prljavština s kore ne bi ušla u sočni deo ploda. Razrežite je napola, izvadite semenke, a zatim je, po želji, narežite na kriške, kockice ili, posebnim nožićem, na kuglice. U egzotičnim kuhinjama od ovog voća priprema se salsa  umak, a služi se sa dodatkom crvenog bibera, naseckanog korijandera i ljutike sa nekoliko kapi soka od limete.

 

RECEPT

 

Pikantna dinja sa pršutom

Za 4 osobe // vreme pripreme: oko 20 minuta // cena: 500 din. 

SASTOJCI: dinja srednje veličine, glavica luka, ljuta papričica, 150 g pršute, 4 kašike maslinovog ulja, 150 g listića bosiljka, so i biber

 

PRIPREMA: Dinju prepolovite, uklonite joj semenke i koru i isecite je na sasvim tanke kriške. Luk i ljutu papričicu iseckajte na tanke kolutiće. Šnite pršute poređajte po gril-rešetki i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postanu dovoljno hrskave.

Kriške dinje poređajte u odgovarajuću posudu, preko svake pravilno rasporedite iseckan luk i ljutu papričicu, dodajte bosiljak, sve prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, a odozgo poređajte komade pršute.

 

makonda-tracker