korisni saveti

Na kojoj temperaturi se peru farmerke? Uz ove savete možete da im utrostručite vek trajanja

0

Uz ove savete nosićete ih godinama i ni malo se neće promeniti 

PRAVILNO PRANJE FARMERKI - SAVETI
PRAVILNO PRANJE FARMERKI - SAVETI foto: Shutterstock / Rozhnovskaya Tanya

Teksas se može i treba prati u mašini za pranje veša, ali ne treba preterivati, jer mu se sa svakim pranjem skraćuje vek trajanja. Ako farmerke nisu jako zaprljane možete ih nositi više puta, pa tek onda ih oprati. Tako će se duže održati njihova boja i smanjiti habanje.

 

Ipak, ako često perete farmerke onda to treba da bude u hladnoj vodi, uz poštovanje nekih osnovnih smernica. Zatvorite rajsfešlus, okrenite ih naopačke, jer ćete tako sprečiti da tokom sušenja izblede.

Koliko često treba da perete farmerke?


Učestalost pranja farmerki zavisi od nivoa zaprljanosti i toga koliko često se nose. Ako farmerke nosite za teške poslove (kao što su gradnja ili uređenje), ili ako često nosite farmerke po toplom, vlažnom vremenu, verovatno ćete morati češće da ih perete.

 

Ako nosite farmerke za posao ili neobavezne izlaske, verovatno možete da ih tek povremeno operete.

 

Nakon nošenja farmerke ostavite da se provetre najmanje 24 sata između nošenja. Uzimajući to u obzir, uvek se vratite na uputstva za negu proizvođača pre nego što odredite koliko često treba da perete svoju odeću.

TRKOVI KOJIMA ĆETE PRODUŽITI ŽIVOT SVOJIM FARMERKAMA
TRKOVI KOJIMA ĆETE PRODUŽITI ŽIVOT SVOJIM FARMERKAMA foto: Creative Lab Shutterstock

Kako oprati farmerke u tri osnovna koraka? 


Nekada seu se farmerke smatrale osnovnom, izdržljivom radnom odećom, a sada dolaze u velikom rasponu stilova i boja. Iako uvek treba da proverite uputstva za održavanje pre pranja ili sušenja farmerki, postoji nekoliko jednostavnih koraka koji se odnose na skoro sve vrste teksasa.

 

1. Koristite ciklus Delicate ili Nežno


Teksas može izgledati kao čvrsta tkanina, ali to ne znači da treba da izaberete jake cikluse pranja. Umesto toga, odlučite se za Delikatni ili Nežni ciklus i koristite hladnu vodu da biste izbegli skupljanje. Odlučite se za blagi deterdžent, posebno onaj napravljen posebno za tamnu odeću ako su vaše farmerke plave ili crne.

 

2. Okrenite farmerke naopačke i perite ih same


Okrenite farmerke naopačke kada ih perete kako biste zaštitili vlakna na spoljnoj strani farmerki od trenja i direktnog izlaganja deterdžentu, što pomaže u sprečavanju bledenja. Međutim, nije retkost da farmerke ispuštaju boju, posebno ako su nove. Uputstva na etiketi za negu će vam reći da li ih prvo treba oprati odvojeno. Ako morate da perete farmerke sa drugom odećom, pokušajte da ih operete farmerkama ili odećom slične boje.

TAMNE FARMERKE PERITE SA TAMNIM VEŠOM
TAMNE FARMERKE PERITE SA TAMNIM VEŠOMfoto: Sabelnikova Olga / Shutterstock


3. Okačite farmerke da se osuše na vazduhu ili koristite ciklus bez grejanja u sušilici 

 

Izlaganje farmerki direktnoj toploti u mašini za sušenje može da ih skupi, izbledi ili požuti teksas, a može da ošteti i rastegljive teksas tkanine koje sadrže spandeks ili likru. Ako treba da koristite mašinu za sušenje, izaberite ciklus sa niskim ili bez grejanja i koristite kuglice za sušenje. Najbolji način da osušite farmerke je da ih okačite da se osuše na vazduhu.

 

Skinite farmerke dok su još malo vlažne, zatim rastegnite šavove i okačite ih da se suše. Kada se potpuno osuše, možete da okačite ili presavijete farmerke da biste ih čuvali u fioci ili na polici.

 

Savet za pranje:

 

Ručno pranje odeće može pomoći u održavanju kvalitet nekih materijala tokom vremena, bilo da perete bejzbol šešir, delikatan veš ili farmerke.

 

Kako oprati crne farmerke i sprečiti bledenje?


Smernice za negu crnih farmerki su slične onima za većinu tamnog teksasa— koristite ciklus Nežno sa hladnom vodom, perite odvojeno ili sa crnom odećom, okrenite farmerke naopačke i koristite deterdžent formulisan za tamnu odeću.

 

CRNE FARMERKE PRATI SAMO SA CRNIM VEŠOM
CRNE FARMERKE PRATI SAMO SA CRNIM VEŠOM foto: RMBI / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako oprati bele farmerke?


Kada je u pitanju pranje belih farmerki, perite ih odvojeno ili sa drugom belom odećom. Koristite hladnu vodu za malo zaprljane i toplu vodu za one koji su jače zaprljani. Pored korišćenja ciklusa Nežno, izaberite opciju dodatnog ispiranja da biste bili sigurni da je sav deterdžent temeljno uklonjen.

 

Možete li izbeljivati farmerke?


Trebalo bi da izbegavate korišćenje izbeljivača prilikom pranja farmerki jer može izazvati žutilo ili oštećenje tkanine. Takođe treba izbegavati omekšivač jer može da se zalepi za tkaninu. Kao i kod drugih farmerki, pustite ih da se osuše na vazduhu ili ih stavite u ciklus sušenja sa niskim ili bez toplote.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Severini pukle pantalone na nastupu

 

makonda-tracker