nije loše znati

Nekima je potrebno 3, nekima 5, nekima 10 minuta: Koliko dugo zapravo treba da se kuvaju viršle?

1

Samo jedan pokazatelj će vam jasno reći - kuvane su 

KOLIKO SE KUVAJU VIRŠLE?
KOLIKO SE KUVAJU VIRŠLE?foto: Shutterstock / Karen Grigoryan

Delikates napravljen od mesa, čuvene viršle, često se nalaze na stolu u brojnim domaćinstvima.

 

Iako ih zdravstvena struka ne preporučuje, njihov ukus, mekoća i brzina kojom se spremaju, često su tu da ih ipak dovedu na naše tanjire.

 

I gotovo je nemoguće ne znati kako se kuvaju viršle, jer je toliko lako da čak i dete od 9, 10 godina to može samostalno da uradi.

Ipak, ponekad smo u dilemi i pitamo se, da li su zaista kuvane, koliko je potrebno da vri voda i one u njima.

 

Na svakom pakovanju obično piše koliko dugo viršle treba da se kuvaju. To zavisi od proizvođača, pa je najbolja pratiti uputstvo sa pakovanja.

 

Ukoliko pak niste sigurni ili na njima ne piše, jer ste možda kupili u rinfuzu važno je da znate jednu stvar.

 

Prvo viršle uvek oljuštite, nemojte da ih kuvate sa folijom. Šetna je po zdravlje, a i viršla se često zalepi za njih tokom kuvanja. 

KAD NABUBRE VIRŠLE SU GOTOVE
KAD NABUBRE VIRŠLE SU GOTOVE foto: Shutterstock/DenisMArt

Druga važna stvar je da merite vreme kuvanja od onog momenta kada su viršle počele da kuvaju, tj kada je proključala voda u koju ste ih stavili.

 

Treća i najvažnija stvar kod kuvanja viršli je to da ih kuvate dok ne nabubre. Nekima će trebati 3,4 minuta, drugima i do 10. Upamtite, tek kad viršla nabubri spremna je da se vadi iz ključale vode. 

 

Nakon što je izvadite ona obično ponovo splasne, ali to ne treba da vas brine, to je normalan proces.

 

Bonus video:

Tajna spremanja sremske kobasice

 

 

makonda-tracker