Fino, ukusno, mekano pecivo, idealno za doručak
Potrebno je:
100 ml vode
20 gr kvasca
200 ml mleka
1 jaje i 1 žumance
kocka maslaca
1 kašičica šećera
malo soli
200 gr viršli
500 gr brašna
Priprema:
U vodi mlakoj rastvoriti kvasac, dodati šećer, pa kad nadođe, sipati ga u vanglicu; dodati jaje i mlako mleko.
Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo.
Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravougaonika, preseći na pola po dužini, pa na na 2 dela i tako dobijemo 6 parčeta. Svaki deo premazati maslacom.
U svaki deo uviti po jednu viršlu, a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso testo i viršlu tako da se preseku viršle.
Prvi isečeni deo staviti pravo, sledeći desno, pa sledeći levo, pa desno, pa levo i tako redom, kao na slici. Prekriti da odmore, za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni.
Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom, posuti semenkama i krupnom solju.
Peći na 190 stepeni C oko 30 min da lepo porumeni.
Pokriti krpom malo da odmori.