probajte!

DORUČAK UZ KOJI ĆE VAM DAN POČETI SAVRŠENO: Preukusno i mekano domaće pecivo sa viršlom (RECEPT)

1

Fino, ukusno, mekano pecivo, idealno za doručak

foto: Bakina kuhinja
foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:


100 ml vode

20 gr kvasca

200 ml mleka

1 jaje i 1 žumance

kocka maslaca

1 kašičica šećera

malo soli

200 gr viršli

500 gr brašna


Priprema:


U vodi mlakoj rastvoriti kvasac, dodati šećer, pa kad nadođe, sipati ga u vanglicu; dodati jaje i mlako mleko.


Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo.


Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravougaonika, preseći na pola po dužini, pa na na 2 dela i tako dobijemo 6 parčeta. Svaki deo premazati maslacom.

 

U svaki deo uviti po jednu viršlu, a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso testo i viršlu tako da se preseku viršle.


Prvi isečeni deo staviti pravo, sledeći desno, pa sledeći levo, pa desno, pa levo i tako redom, kao na slici. Prekriti da odmore, za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni.

Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom, posuti semenkama i krupnom solju.

Peći na 190 stepeni C oko 30 min da lepo porumeni.

Pokriti krpom malo da odmori.

 

 

 

makonda-tracker