ne kupujte novu

Kako očistiti peglu? 2 načina za skidanje kamenca i prljavštine bez ribanja i muke

0

Umrljana pegla može da ošteti vašu odeću, a kako se to ne bi desilo poslušajte ove savete

foto: Shutterstock/Natali Kuzina
foto: Shutterstock/Natali Kuzina

Prilikom peglanja odeće često se na njoj nakupi nečistoča ili se ulepi od nalepnica koje se nalaze na našoj odeći. Tada pegla slabije greje, a ako njom peglate bele stvari lako se može desiti da se i stvari oštete ili uprljaju.

 

Trošak popravke ili zamene pegle nije i jedino o čemu treba razmišljati. Postoje načini da spasite vašu peglu i toliko su jednostavni da ćete odmah poželeti da ih isprobate.

 

Uz ovih nekoliko saveta kako očistiti peglu primetićete trenutnu razliku. Vaša pegla sijaće novim sjajem i povratiće osobine kakve je nekada imala.

 

 

Kako očistiti peglu od kamenca?

 

Soda bikarbona je fenomenalno sredstvo za čišćenje pegle. Može se koristiti na svemu od tkanine do mermera, za uklanjanje fleka ili skidanje naslaga nečistoća nastalih tokom dugog niza godina. Pažljivo istrljajte celu površinu uključujući i rupice, a potom uključite peglu i u nju sipajte alkoholno sirće. 

 

Evo kako da napravite pastu za čišćenje. Pomešajte sodu bikarbonu sa destilovanom vodom (odnos 2:1), pa je nanesite na parče tkanine.  Rastrljajte po ploči, a u rupice ugurajte što više pomoću štapića za uši.

 

Ostavite da malo deluje, pa dobro isperite čistom vodom. U peglu sipajte rastvor destilovane vode i sirćeta i uključite na najvišu temperaturu. Kad se ugreje udarima pare izbacite iz nje sav kamenac koji se nakupio.

 

Evo kako da pegli vratite stari sjaj
Evo kako da pegli vratite stari sjajfoto: Promo

 

Staru tkaninu prepeglajte peglom i ponovite postupak ako ploča još uvek nije dovoljno čista. 

 

Kako očistiti peglu od zagorele tkanine?

 

Zagorela tkanina može predstavljati jednu od najupornijih nečistoća sa kojom se možete susresti. Ne samo da može oštetiti drugu odeću koju peglate i ostaviti fleke na njoj, već je i veoma česta. Dovoljno je da pogrešno podesite temperaturu prilikom peglanja osetljivije tkanine i može nastati u roku od par sekundi.

 

Za razliku od skidanja kamenca, skidanje zagorele tkanine ima i fizički element jer je potrebno fizički je sastrugati sa grejne ploče.

 

Ispraznite vodu iz pegle, uključite je na najnižu temperaturu i laganim pokretima drvenom spatulom, varjačom ili nekom sličnom alatkom sastružite nakupljenu nečistoću. 

 

Ostatak nečistoće uklonite tako što ćete napraviti mešavinu 50-50 vode i sode bikarbone (podjednaka količina oba sastojka). Umočite čisto parče tkanine u tečnost i kružnim pokretima odstranite ostatak nečistoća.

 

Bonus video:

 

Trik za širenje veša 

 

 

 

makonda-tracker