9 SUPER TRIKOVA zbog kojih ćete ZAVOLETI PEGLANJE: Veš će biti kao iz vešeraja, imaćete i vremena za kafu sa drugaricama

0

Peglanje je jedan od najdosadnijih poslova, a ovo su trikovi koji vam mogu pomoći da ga pojednostavite i učinite lakšim 

foto: Shutterstock / Alliance Images
foto: Shutterstock / Alliance Images

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koji ne vole da peglaju veš i ga smatraju najgorim poslom na svetu, onda ste na pravom mestu. 

 

Postoje trikovi koji mogu da vam pomognu da proces peglanja obavite na lakši i brži naćin, a pred vama su saveti koji će učiniti da zavolite peglanje.

 

Isprobajte ih, a onda nam pišite, da li vam sada ovaj dosadni kućni posao lakše pada.

 

 

1. Koristite aluminijumsku foliju


Stavite list aluminijumske folije ispod poklopca vaše daske za peglanje. Folija reflektuje toplotu, zaglađujući donju stranu vaše odeće dok pokrećete peglu, pa se tkanina istovremeno pegla sa obe strane. 

 

2. Bez tragova i sjajnog efekta na garderobi 


Crnu i tamnu odeću uvek peglajte naopačke. Koristite dobro podstavljenu dasku za peglanje, naročito kada je vuna u pitanju. Time ćete izbeći da se metal preslika na garderobu i time nastanu tragovi koji je veoma ružno videti na odeći. Takođe, prilikom peglanja vunenih tkanina morate koristiti krpu za peglanje. Tkanina za peglaje je bilo koji komad tkanine koji se koristi između ravne gvozdene površine i predmeta koji peglate kao zaštitni štit. Koristite nisku toplotu i lagani pritisak da biste izbegli tragove od daske za peglanje. 

 

9 super trikova za lakše peglanje veša
9 super trikova za lakše peglanje veša foto: Shutterstock/Africa Studio

 

3. Održavajte površinu čistom


Pegle dolaze sa različitim premazima na ploči – od teflona do keramike. Iako su otporni na prljavštinu, i dalje je odlična ideja održavati podlogu čistom. Od suvih pegla do pegla na paru, potrebno je s vremena na vreme prebrisati ih.

Razblažite blagi tečni sapun za pranje sudova u toploj vodi i čistu krpu. Blago istrljajte peglu kako biste otklonili prljavštinu koja se nataložila u žlebovima i rupama. Uverite se da je pegla hladna pre nego što je dodirnete.

 

4. Ohladite ih


Obavezno okačite svoju ispeglanu odeću da se ohladi. Pokušajte da je ne nosite odmah nakon peglanja ili će se ponovo zgužvati.

 

5. Držite se klasične pegle


Parna pegla za odeću je najbolji izbor, jer je lagana i laka za upotrebu. Iako mnogi vole pegle za uspravno peglanje, njihova velika mana je to što njome mogu da se peglaju samo stvari koje vise, njome ne možete da pritisnete nabore. Obična pegla, s druge strane, može da pegla sve vrste tkanina uz odgovarajuću temperaturu i pritisak.

 

 

6. Pazite na način na koji perete veš


Poteškoće u ispravljanju bora tokom peglanja proizilaze iz načina na koji perete odeću. Ako perete odeću u mašini, koristite manje količine. Odeća izlazi manje zgužvana. Ako se peru ručno, nemojte ih previše cediti. Na ovaj način manje će se zgužvati, pa će se i lakše peglati.

 

7. Peglanje farmerki


Da li ste osoba koja obožava farmerke? Učinite da traju duže peglanjem kada su vlažne! Dok govorimo o debelim tkaninama, ne zaboravite da dobro isparite sumotne pantalone, a zatim dlanovima ispravite rebra da biste izgledali glatko.

 

8. Savršeno ispeglani rukavi


Nemaju svi dasku za rukave. Ukoliko ste jedan od njih samo ubacite mali smotani peškir u rukav tako da se on može pritisnuti bez ostavljanja nabora.

 

Kako da brzo i lako ispeglate veš?
Kako da brzo i lako ispeglate veš?foto: New Africa/Shutterstock

 

9. Pametno birajte dasku za peglanje


Izbegnite probleme sa zgužvanom odećom tako što ćete investirati u kvalitetnu dasku za peglanje. Na primer, pegle na paru ovih dana dolaze sa funkcijama kao što je „izbijanje pare“, pri čemu pegla oslobađa dodatnu vlagu kako bi nam pomogla da se izborimo sa najtežim neravninama.

 

Dobra daska je pola posla zato ne štedite na njoj, već štedite na vremenu i novcu koji koristite da biste učinili svoju garderobu čistom i idealno ispeglanom. 

 

Sada kada ste upoznati sa ovim praktičnim savetima i trikovima za peglanje, samo napred i isprobajte ih. Ne zaboravite, ključ je u upotrebi kvalitetne pegle za peglanje i daske i to je već pola obavljenog posla. 

 

 

makonda-tracker