Story Wellbeing: Zdrava i uksuna aligatorska kruška

0
Avokado je izvor vitamina, odličan je u dijetama, ukusan u svakodnevnim obrocima, a ulje ove voćke savršeno je u umirenju upala na koži koje se javljaju najčešće na promenu vremena.
Gven Stefani, Avokado, foto: Guliver, Shutterstock
Gven Stefani, Avokado, foto: Guliver, Shutterstock

Avokado je voće koje danas stručnjaci smatraju jednim od najnutritivnijih u prirodi. Njegov naziv potiče od astečke reči ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je aligatorska kruška, što upućuje na oblik i grubu površinu kore.

Postoji više od 80 sorta ovog voća, a svrstavaju se u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku. U letnjim danima avokado je izvrstan za brzu pripremu hladnih supa sa krastavcima, paradajzom ili tikvicama.Energetska vrednost 100 g svežeg avokada iznosi 160 kcal/669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera. Dobar je izvor vitamina C, a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline i vitamina E.

U SLUŽBI MEDIKAMENTA

Lekovita svojstva avokada su brojna. Pogodno utiče na rad srca i srčanih mišića. Sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan holesterolu, i kada se konzumira s hranom koja sadrži holesterol, inhibira njegovu apsorpciju i sprečava njegovo štetno delovanje. Avokado je bogat i kalcijumom, koji pomaže u regulaciji krvnoga pritiska. Sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udelu karotenoida luteina i vitamina E. Osim što štiti organizam od raka, prostate i bolesti očiju kao što su katarakta i makularna degeneracija, lutein zbog svojih antioksidativnih svojstava štiti oči od štetnog delovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV-zrake. 



U FUNKCIJI DIJETE

Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani regulišu probavu i štite probavni sustav. Hrana bogata vlaknima snižava rizik od hemoroida, sindroma iritabilnog kolona i divertikularne bolesti debelog creva. Visoki unos vlakana smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Vlakna pomažu i kod regulacije težine jer zahtevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrednost.

ULJE U KOZMETICI

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne sastojke nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i zaceljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i slično. Ublažava svrbež koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer potiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a njegov visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala.

JELA SA AVOKADOM

Avokado se koristi u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i kratko termički obraditi, na primer pirjanjem ili na roštilju. Sirov avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza i mešovitih salata, možete ga nadevati, koristiti za pripremu salatnog preljeva ili za ukrašavanje juha i drugih jela. Evo nekoliko ideja. Najpoznatiji sos avokado dip iz meksičke kuhinje, priprema se od avokada, paradajiza, luka, čili papričica, listova korijandra (koje zamenite peršunom), soli, papra i limunovog soka. Poslužite ga uz takose, kao prilog tortiljama ili umesto uobičajenog namaza za sendviče. Avokado možete kombinovati i sa majonezom, ali i poslužiti uz ribu sa roštilja ili pomešati sa malo pilećeg mesa, svežeg bosiljka, luka, soka limete i ulja te poslužiti uz piletinu s roštilja ili pomešati sa kuvanom testeninom.

makonda-tracker