Savet stručnjaka: Oksidativni stres kao najveći neprijatelj imuniteta

1
Akademski specijalista eksperimentalne farmakologije asist. dr Janko Samardžić govori o oksidativnom stresu i savetuje kako se od njega zaštititi
Foto: Story press
Foto: Story press

Šta je oksidativni stres?

Oksidativni stres je stanje narušenog zdravlja organizma, koje nastaje prilikom poremećenog balansa između procesa stvaranja reaktivnih metabolita (slobodnih radikala) i mehanizama za njihovo uklanjanje (antioksidativnih sistema). Naime, slobodni radikali su uključeni u brojne normalne fiziološke procese, ali vremenom, pod uticajem nepovoljnih spoljnih faktora, dolazi do nekontrolisanog stvaranja ovih reaktivnih materija. Tada nastaje oksidativni stres, koji prati ili je uzrok mnogih patoloških stanja i poremećaja, pre svega imunog i kardiovaskularnog sistema.

Zašto je oksidativni stres najveći neprijatelj imuniteta?

Imuni sistem predstavlja izuzetno kompleksan sistem, koji omogućava našem organizmu da se izbori sa infektivnim agensima i svim ostalim štetnim faktorima. S obzirom na svoju kompleksnost, imuni sistem je upravo najosetljiviji na dejstvo oksidativnog stresa (po principu, složeni sistemi prvi se kvare). Na taj način, oksidativni stres ima direktno za posledicu smanjen imunitet i pokretanje patoloških procesa, posebno na krvnim sudovima. Rezultat je povećana podložnost infekcijama i prehladama, promene na krvnim sudovima i poremećaji cirkulacije.

Kako se zaštiti od oksidativnog stresa?

Najvažnija je prevencija, a to postižemo zdravim stilom života, koji podrazumeva pravilnu uravnoteženu ishranu, umerenu fizičku aktivnost i redovne sistematske preglede. Naravno, savremeni način života ne ostavlja uvek vremena za sve ove aktivnosti i zato moramo sami pomoći našem organizmu. Dodatni unos antioksidanasa je jedan od najboljih načina da sprečimo oksidativni stres i održimo vitalnost našeg imunog i kardiovaskularnog sistema.

Šta su to antioksidansi i koji je najbolji?

Antioksidansi su biološki aktivne materije koje uklanjaju višak slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj oksidativnog stresa. Najbogatiji izvor ovih materija su morski plodovi, riba, sveže voće i povrće. Danas i na našem tržištu postoje savremeni preparati, koji sadrže prirodne antioksidanse, a najbolji je onaj preparat koji sadrži kombinaciju  visokoefikasnih antioksidanasa. I na kraju, nikako ne treba zaboraviti glavnog saveznika u borbi protiv stresa, a to su pozitivne misli i uživanje u svakom danu!     

 

 

 

 

 

TAGOVI: Zdravlje
makonda-tracker