hvala vam

"Rukama je krenula na pištolj": Heroji tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" koji podsećaju na DOBRO U LJUDIMA

0

U najtežim trenucima u savremenoj istoriji Srbije svetla tačka su jedan heroj i dve heroine pred kojima svi moramo da se poklonimo

građani pale sveće i ostavljaju cveće, uspomene i crteže na ispred škole Vladislav Ribnikar
građani pale sveće i ostavljaju cveće, uspomene i crteže na ispred škole Vladislav Ribnikarfoto: Nemanja Nikolić

Srbija je obojena u crno nakon stravičnog masovnog napada u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar", u kom je živote izgubilo osmoro dece i zaposleni škole Dragan Vlahović, kao i posle masovne pucnjave u Mladenovcu u kojoj je stradalo osmoro ljudi.


Dok građani nastavljaju da odaju počast stradalima i ljudi iz cele Srbije dolaze u Beograd da ispred škole ostave cveće i upišu se u knjigu žalosti, a spekuliše se kakva će biti sudbina deteta koje je počinilac zločina na Vračaru, rešili smo da podsetimo na velike heroje ove tragedije.

 

  • Dragan Vlahović

 

Poruka pokojnom Draganu Vlahoviću ispred škole Vladislav Ribnikar
Poruka pokojnom Draganu Vlahoviću ispred škole Vladislav Ribnikarfoto: Stefan Stojanović/ Mondo

Radnik obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" Dragan Vlahović, zvani Miša, bio je prijatelj učenika, neko kome su se, prema svedočenju roditelja, svi obraćali, ko je bio pažljiv i obziran, u kome su deca imala prijatelja...


Poznavao je svakog učenika bio je veoma brižan i savestan. Javljao se i nama roditeljima, on je tu radio godinama. Obožavali smo ga, gospodin čovek, profesionalac koji je voleo svoj posao, najviše đake – rekao je za Kurir roditelj čiji sin pohađa ovu školu.

 

Kako su pisali domaći mediji, pokojni Vlahović je pokušao da zaustavi napadača, a bio je prvi koji je stradao u njegovom strašnom putu smrti.

 

  • Nastavnica istorije

 

nastavnica istorije ranjena na vračaru
nastavnica istorije ranjena na vračarufoto: Facebook Printscreen

Među ranjenima posle jedne od najvećih tragedija koje su zadesile Srbiju jeste i nastavnica istorije T.S, na čiji je čas napadač ušao da nastavi sa svojim planom nakon što je usmrtio radnika obezbeđenja i pucao u tri devojčice.


Nastavnica je, prema izveštavanju Monda, otvorila vrata učionice da vidi šta se događa, nakon čega je ubica krenuo ka njoj, a ona je golim rukama pokušala da ga zaustavi kako bi spasla decu.


Dečak sa pištoljem u ruci ustremio se i na nju. Ona je pokušala da ga spreči i bukvalno je rukama krenula na pištolj, valjda u tim trenucima je htela da zaustavi hice. Međutim, pogodio ju je u ruku i stomak – rekao je izvor.

 

Nastavnica se ponela herojski, htela je da zaštiti đake, a taj njen potez je verovatno i spasao neku decu. Pretpostavlja se da je nastavnica time što je stala na ulaz učionice i rukama krenula ka pištolju, "kupila vreme" učenicima da se sakriju i smanjila štetu – zaključio je neimenovani izvor.


Nastavnica istorije je, inače, hospitalizovana i oporavlja se od povreda zadobijenih u napadu.

 

  • Učenica E.K.

 

Građani pale sveće i ostavljaju poruke na mestu stradanja
Građani pale sveće i ostavljaju poruke na mestu stradanja foto: Nemanja Nikolić

Među onima koji su se žrtvovali da bi spasili decu u učionici bila je i njihova školska drugarica, koja je juče sahranjena u Beogradu.


Kako je na njenoj sahrani ispričao episkop Ilarion, devojčica E.K (14), inače ćerka nekadašnjeg odbojkaša, a sada trenera Dragana Kobiljskog, pokazala je veliku hrabrost.


Rekli su mi sada da je ona stala ispred ovog nesrećnog dečaka za koga treba da se molimo i za njega i za njegovu nesrećnu dušu i isprečila se i spasila nekoliko života. Ona se isprečila tom zlu koje je bilo u tom nesrećnom dečaku i rekla: “Zašto to radiš, prestani”, i dala vremena da bi se neka deca spasila. Kada se sretnemo na onom svetu, reći ćemo joj "Hvala što si nas branila i čuvala". Isto kao i Draganu za koga kažu da je bio najbolji čovek u toj školi. Po nekom nama čudnom promislu Gospod uzima sebi – ispričao je on na sahrani.


Episkop je zaključio da je njen gest ogromna žrtva za druge.


Junački i nije slučajno što najbolji padnu da bismo mi mogli da nastavimo da živimo zbog njihove žrtve. Tako je i Isus stradao, tako je sveti Đorđe stradao, tako su stradala deca u Jasenovcu – rekao je on.

 

 

makonda-tracker