obično ih ne primete, ali...

Zapanjiće vas koliko toga im je ZAJEDNIČKO: Kako na vreme prepoznati potencijalnog masovnog ubicu?

0

FBI je temeljnom analizom 63 pucnjave utvrdio karakteristike koje su primećene kod većine napadača 

foto: vchal/Shutterstock
foto: vchal/Shutterstock

Iz Amerike su nam jutros stigle uznemirujuće vesti: osamnaestogodišnji Salvador Ramos ušao je u osnovnu školu u gradiću Uvalde u Teksasu i otvorio vatru na učenike i nastavnike. U njegovom napadu poginulo je devetnaestoro dece i dvoje učitelja, a još nekoliko đaka u bolnici.


Ovo nije prvi slučaj masakra koji se dešava u nekoj američkoj školi, već godinama stižu vesti o sličnim napadima s velikim brojem smrtnih ishoda.

 

S obzirom na to da ovakvi slučajevi odavno nisu retkost, godinama tamošnji antiteroristički eksperti, organi za sprovođenje zakona i hitne službe prikupljaju informacije o izvršiocima takvih zločina, a pokazalo se da većina napadača u nedeljama i mesecima pre pucnjave pokazuje slične obrasce ponašanja. U pitanju su potezi koji mogu da signaliziraju da predstoji nasilje, ali se obično ne prijavljuju na vreme.


U junu 2018. godine, američki FBI (Federalni istražni biro) objavio je "Studiju o ponašanju aktivnih ubica pre napada u Sjedinjenim Državama", u okviru koje su analizirana 63 incidenta s pucnjavom između 2000. i 2013. godine. Cilj je bio da se prepozna vrsta ponašanja koja će pomoći da se identifikuju pojedinci koji su možda na putu ka smrtonosnom nasilju.

 

Protest, Oružje
foto: Brent Eysler/Shutterstock

FBI je utvrdio da se jedan podatak jasno izdvaja: 94 odsto napadača bili su muškarci. U odvojenoj studiji koju je FBI ranije objavio, od 50 ubica 2016-2017. godine svi su bili muškarci, bez izuzetka.


Najveći broj napadača nije imao ženu ili devojku — 57 procenata, dok je deo u trenutku masakra bio ili razveden ili rastavljen, oko 22 odsto.


Otkriveno je i da su napadači obično bele puti (63 posto), ali to je u skladu s tim što se oko 60 odsto Amerikanaca identifikuje kao belo ili nehispansko stanovništvo, naveo je FBI.

 

Većina ubica imala je i sličnu prošlost ponašanja u ljubavnoj vezi: zlostavljanje, uznemiravanje, maltretiranje, a ponekad i nasilje.


Utvrđeno je da je trećina masovnih ubica u odraslom dobu osuđena za neki zločina (oko 35 odsto), a skoro dve trećine njih je imalo istoriju ponašanja na "uvredljiv, uznemiravajući i opresivan način", što uključuje incidente kao što su "uporno maltretiranje i uznemiravanje na radnom mestu".

 

Masovno ubistvo
foto: Gary A Corcoran Arts/Shutterstock

Jedan od pet ubica je učestvovao u "nasilju u partnerskom odnosu", a 11 odsto je ispoljilo ponašanje koje se smatra uhođenjem.


Većina napadača — čak 77 procenata — provela je najmanje nedelju dana planirajući napade i za to vreme pokazala zabrinjavajuće obrasce ponašanja, recimo, razgovarala s drugima o nasilju.


Američki teroristi često su bili mišljenja da im je lično naneta neka nepravda ili su verovali da im je neki politički akter ili institucija učinila nepravdu. U izveštaju Ministarstva pravde SAD od pre nekoliko godina navodi se da "osećaj da je neko bio tretiran nepravedno, da je diskriminisan, ili da je na meti drugih može da podstakne pojedinca da traži pravdu ili osvetu onima koje krive za svoju situaciju".

 

 

makonda-tracker