svako radi kako ume i može

Neke stvari vas se jednostavno NE TIČU: 10 stvari zbog kojih mame NIKAD ne treba NI DA SE IZVINJAVAJU NI DA SE PRAVDAJU

0

Umesto što ćete osuđivati neku mamu u svom životu zbog ovih stvari, razmislite na trenutak kako je biti u njenoj koži

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U nekom savršenom svetu iz mašte deca ne plaču i ne prave nered, a njihove mame ih nežno maze dok sede savršeno doterane i nasmejane. Ali mi ne živimo u takvom svetu već u realnosti, a ona je ponekad takva da okolina vrši pritisak na mame da se izvinjavaju ili pravdaju zbog svoje realnosti. Zbog ovih stvari to nikad (ali nikad) ne treba da čine!

 


Majčinstvo je, naročito na samom početku, jednako uzbudljivo i zastrašujuće u nekim trenucima. Kada se prvi put susretne s tantrumom, svaka mama je uglavnom zbunjena i još vek nije sto posto sigurna kako treba da reaguje. Najmanje što joj treba je da je neko osuđuje zbog toga da li je uzela dete koje se baca jer ne može da dobije baš ono što traži u prodavnici, dali ga je kritikovala, da li mu je ipak kupila to što želi...

 

  • Zbog "pokazivanja" dojki u javnosti


Ne, dojenje u javnosti nije pokazivanje dojki — to je hranjenje gladnog deteta! Izbor hoće li dojiti na javnom mestu ili ne veoma je važan za mamu, a ako je ona odlučila da se razodene usred tržnog centra to je samo i uvek njena stvar. Osuđuje li vas neko kad jedete u javnosti?

 

  • Zbog toga kako hrane bebu


Koliko ste puta čuli da se neka žena nije dovoljno trudila da doji dete? Kladimo se, najmanje na desetine. Ipak, u nekim slučajevima, iako je majčino mleko najkvalitetnija hrana za bebe, dojenje jednostavno nije moguće, a sigurno niste od pomoći ako komentarišete da li je majka uložila dovoljno truda u to da njeno jede najbolju hranu. Na kraju krajeva, toliko je generacija odraslo pijući formulu i nisu ni manje zdrave ni manje srećne i voljene od dece koja su sisala, zar ne?

 

  • Zbog toga što se njihova beba ponaša kao — beba


Naravno da nikome nije prijatno da se vozi u autobusu u kom 20 minuta ne prestaje dečiji plač, ali ako je vožnja autobusom vaša jedina opcija to uopšte ne treba da bude tema. Mama i beba očigledno moraju da stignu od tačke A do tačke B i za to im očigledno treba neki vid prevoza, a u tom trenutku autobus je jedino rešenje i — zamislite — bebe plaču! U jedno možete biti sigurni: nije vam neprijatnije nego toj ženi jer ona (a) sluša taj zvuk koji vam smeta po ceo dan i noć, (b) svesna je da njenom detetu u tom trenutku nešto fali ili ga boli i (c) desetine ljudi cokću i prevrću očima zbog njih.

 

  • Zbog toga u kakvom stanju im je dom


Samo žena koja je usisavala i onda se okrenula i videla da dete za njom cepka ubruse i prosipa vodu "da bude zabavmo" zna koliko je ponekad teško održavati dom besprekornim.


Briga o porodici je posao bez radnog vremena, a nekad je jednostavno neizvodljivo izvući iz sebe trunku energije za čišćenje. Čak i kada je sve savršeno čisto, dovoljno je deset sekundi da dete napravi nered. To je jednostavno tako!

 

Mama, Majka, majčinstvo, Majčinstvo
foto: Shutterstock
  • Zbog toga kako izgledaju


Izrastak do pola glave, višak kilograma, fleka od vodenih bojica na pantalonama, procurelo mleko na majici? Njena stvar — to je ono što ide u "rok službe"! Ravan stomak dva meseca posle porođaja, sređeni nokti i besprekorna šminka? Takođe njena stvar — to je ono što je uspela uprkos obavezama.


Bila mama savršeno doterana ili ne, nije ničiji problem osim njen kako će izgledati jer svako izgleda onako kako može u određenom trenutku ili životnoj fazi.

 

  • Zbog toga što određene stvari MORAJU da se rade u određeno vreme


Ako vam prijateljica koja ima dete kaže da je jedini način da izađete na kafu da ona povede i njega i da se ta kafa dogodi u 10 izjutra, verujte — za nju je to jedini način. Deca jednostavno obožavaju rutinu i ako je njena beba navikla da je baš mama uspava svake večeri u osam sati posle kupanja i uz maženje i mamin miris, vaša drugarica će verovatno još dugo biti zauzeta predveče jer niko osim nje neće moći da uvede dete u carstvo snova.

 

  • Zbog toga koliko često imaju ili nemaju seks


Nije lako vratiti se u ustaljen ritam i način života nakon što u njega stigne beba, a seks je jedna od stvari s kojima se mnoge žene rvu. Pored toga što se psihički treba izmesititi iz uloge mame i negovateljice i prestati s razmišljanjem o čudnom osipu koji se malopre javio ili o tome koliko je mleka dete popilo pre spavanja, treba se osetiti poželjno i privlačno.


Zato ne osuđujte svoju prijateljicu koja nije imala odnose mesecima, ali ni onu koja je vrlo brzo počela da se prepušta strasti jer njenom detetu sigurno ništa ne nedostaje ako se njegovi roditelji vole. Na kraju krajeva, nepristojno je baviti se tuđim seksualnim životom, zar ne?

 

  • Zbog toga koliko fotografija svog deteta objavljuju na društvenim mrežama


Ako je mama rešila da na svom profilu deli fotografije svoje bebe i ako ona svakog dana oseti potrebu da se pohvali time koliko je njeno dete slatko ili pametno, najmanje što možete jeste da to ne komentarišete na neki negativan način. Svako deli sadržaj koji ga ispunjava i pričivanjava mu zadovoljstvo, a za mame uglavnom najviše radosti i ponosa dolazi baš iz tog neodoljivog malog bića.

 

  • Zbog toga što im je potrebno vremena za sebe


Fenomen mamine krivice sve se češće javlja u današnje vreme, kako zbog pritiska društva, tako i zbog maminog ličnog doživljava da će nešto propustiti ili pogrešiti ako ne posveti svaki promil sebe isključivo detetu. Ipak, svakome je potrebno vreme za sebe, svoja interesovanja, samoću i opuštanje, a naročito nekome ko toliko vremena i energije ulaže o brigu o drugoj osobi, zar ne?
Zato svaka mama zaslužuje čašu vina i knjigu, ili odlazak na masažu, ili izlazak s drugaricama... Bilo šta što će joj pomoći da napuni baterije!

 

 

makonda-tracker