KAKO VAM SE ČINI?

Više od dve decenije se proslavlja : 10 TVITOVA zbog kojih smo se istinski nasmejali na DAN muškaraca

0

Iako se ovom danu ne pridaje velika važnost, čak 60 država širom sveta ga obeležava.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Međunarodni dan muškaraca širom sveta obeležava se 19. novembra, a ova "tradicija" počela je davne 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, kada su se organizovale mnogobrojne zabave, koncerti, okupljanja, a kasnije je stekao i pristalice takozvanog udruženja širom Australije, Kariba, Azije, Evrope, Afrike.

 

Ovim povodom ispred Uneska, direktorka "Žena i kulture mira" Ingerborg Brajnes na ovaj način objašnjava važnog obeležavanja:

 

— To je izvrsna ideja koja će doprineti rodnoj ravnopravnosti.

 

Glavni ciljevi Međunarodnog dana muškaraca su očuvanje zdravlja, poboljšavanje rodnih odnosa, isticanje pozitivnih uzora i motivatora.

 

Iako se o njemu ne izveštava mnogo, danas se slavi u više od 60 zemalja, a najviše pažnje posvećeno je putem socijalne platofrme Tviter gde smo za vas pronašli najinteresantnije stavove, šale, komentare.

 

 

— Kako danas dan muskaraca sto nije u martu kad i dan zena pa da vezemo u festival sto se kaze.

 

— Moja žena i ja, i njena reakcija kada joj kažem da je danas Dan muškaraca.

 

— Srećan vam Međunarodni dan muškaraca. Ovaj praznik ima jedan vrlo važan cilj – fokusiranje na zdravlje muškaraca, rodnu ravnopravnost i isticanje pozitivnih muških uzora. Budite zdravi, srećni i voljeni. Ne možemo i ne želimo kroz život bez vas.

 

U većini kultura širom sveta, za dečake su kroz istoriju formirani obredi prelaska koji označavaju njihov prelazak u život odraslih muškaraca.

 

Primeri tradicionalnih obreda prelaza uključuju Bar mitcvi u judaizmu, "potragu za vizijom” u mnogim američkim indijanskim plemenima i obrede u mnogim afričkim kulturama, prenose Novosti.

 

 

 

makonda-tracker