VEROVALI ILI NE

ZA SAMO NEKOLIKO SEKUNDI ĆETE SE OSETITI MNOGO BOLJE: Slušanje ove pesme NAUČNO DOKAZANO smanjuje anksioznost i stres

0

Sedativ ili ova pesma — naučnici smatraju da je svejedno jer su jednako efikasni!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istraživanje američkih naučnika čiji su rezultati objavljeni prošle godine  pokazalo je da je slušanje "pesme koja najviše opušta" pre operacije jednako delotvorno kao kad pacijent koristi lekove.

 

U okviru eksperimenta u kojem je učestvovalo 157 osoba nekim pacijentima je davan sedativ midazolam ili im je po tri minuta puštana pesma Wieghtless britanskog ambijentalnog benda Markoni junion dok je određeni deo tela dobijao lokalnu anesteziju. Navodno je pesma bila jednako efikasna za lek, pisao je prošle godine Independent.

 


Weightless je, inače, pesma nastala 2012. godine i napravljena je specijano u terapeutske svrhe, u saradnji benda Markoni junion s timom naučnika. Ona smanjuje anksioznost za 65 odsto, a njena efikasnost je iznenadila i člana benda Ričarda Talbota.


Bilo je fascinantno sarađivati s terapeutom i naučiti kako određeni zvučni efekti deluju na raspoloženje. Uvek sam znao da je muzika moćna, ali ranije samo stvarao na osnovu instinkta — izjavio je on pre nekoliko godina.


Stručnjaci s Univerziteta u Pensilvaniji sada žele da istraže hoće li rezultati biti drugačiji ukoliko se upotrebi drugi žanr muzike.

 

Ako ste pomalo napeti na početku radne nedelje, udobno se smestite i uživajte...

 

 

makonda-tracker