Svaka treća devojčica misli da nije dovoljno lepa

SVE ČEŠĆE SE KRIJEMO IZA ŠMINKE I FILTERA: Zašto devojčice, devojke i žene imaju sve manje samopouzdanja?

0

Sve više mladih žena odlučuje se za estetsku hirurgiju i pokazuje manjak samopouzdanja koji u velikoj meri utiče na njihove živote. Kako je došlo do toga?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina u Velikoj Britaniji pokazalo je da devojke imaju znatno manje samopouzdanja kada je reč o svom fizičkom izgledu, posebno u poređenju s rezultatima do kojih su istraživači došli pre pet godina.


Naime, 61 odsto od 1.627 devojčica ispitanih u anketi 2016 Girls Attitudes Survey bilo je zadovoljno svojim izgledom!


Devojčice su još kao veoma male, sa svega sedam godina, pod velikim pritiskom da budu savršene ― objašnjavaju autori studije.

 


Među učesnicama ovog istraživanja bilo je 599 devojčica uzrasta od sedam do deset godina. Zanimljivo, čak 36 odsto devojčica kaže da im je nametnuto da misle da je izgled najbitniji, 38 posto devojčica smatra da nisu dovoljno lepe, 35 odsto kaže da se o ženama najčešće sudi na osnovu fizičkog izgleda, a 23 posto ispitanih osećaju da moraju da budu savršene.


Ono što je još interesantnije jeste koliko su ovakva mišljenja i osećanja zastupljena u slučaju devojčica i devojaka uzrasta između 11 i 21 godine. Tako čak 93 odsto ispitanih smatra da svet žene ocenjuje po izgledu umesto po sposobnostima, 80 posto da je fizički izgled najbitniji!

 

Zbog svega toga, devojke kažu da ih stavovi o sopstvenom izgledu sprečavaju da nose određenu odeću i fotografišu se.

 

foto: Profimedia

U čemu je problem?


Kako objašnjavaju stručnjaci, devojčice i devojke se danas svakodnevno susreću s fotografijama žena savršenog tela i lica ― u reklamama, na internetu, u televizijskim emisijama, gledajući filmove... Pored toga, internet i ženski magazini prepuni su saveta o tome kako postići savršenstvo šminkanjem, treningom, čupanjem obrva, estetskom hirurgijom...

 

"Očekivano savršenstvo" toliko je zastupljeno da negativno utiče na devojčice i mlade devojke, odnosno na njihovo samopouzdanje.

 

― Mislim da se devojčicama više sudi zbog izgleda nego dečacima ― kaže desetogodišnja Lira. ― Nije fer da se oni tretiraju drugačije, svi smo isti.

 

 

makonda-tracker