saveti stručnjaka

PRAVILO 90 SEKUNDI REŠIĆE VAS STRESA: Američka naučnica otkriva kako da se najbrže oslobodite NERVOZE

0

Naučnici kažu da stalna reakcija na stvari van naše kontrole ne samo što stvara loša osećanja i stres, već i skraćuje živote.

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Američka naučnica i neuroanatomistkinja Džil Bolt Tejlor opisuje ljudsku sposobnost regulisanja tog neurološkog procesa koji ona naziva pravilom od 90 sekundi.

 

- Kad osoba ima reakciju na nešto u svojoj okolini, postoji hemijski proces u trajanju od 90 sekundi, bilo koji preostali emocionalni odgovor samo je osoba koja odlučuje da ostane u toj emocionalnoj petlji - objasnila je.

 

Naučnici kažu da stalna reakcija na stvari van naše kontrole ne samo što stvara loša osećanja i stres, već i skraćuje živote.

 

foto: profimedia

Hronična reaktivnost stvara stresni biokemijski bumerang koji slabi imunološki sistem i povećava verojatnoću srčanog ili moždanog udara.
 

- Od trenutka kada pomislite da postoji pretnja i pokrene se krug straha, on će podstaknuti emocionalni sklop povezan s tim, što je reakcija na borbu ili beg. To će pokrenuti fiziološko izlučivanje norepinefrina ili besa u krvotok. Proleteće kroz vas i iskočiće iz vas za manje od 90 sekundi. Dakle, od trenutka kada pomislite da vam pomisao koja pokreće čitavu kaskadu događaja do hemijske reakcije imate 90 sekundi - objašnjava Tejlor.

 

Ključno je pričekati tih 90 sekundi da prođu smireno. To znači da ne treba povisiti glas i dizati ruke u vazduh, već duboko udahnuti i najbolje pogledati stvari iz drugačije perspektive.


Šta biste vi savetovali da se nekom drugom dogodi ono što se vama dešava?

Već za 90 sekundi uz miran pristup osećaj nelagode i besa biće manji, a samim tim i stres prouzrokovan događajem.

 

 

makonda-tracker