saveti

UMORNI STE OD POSLA, KOLEGA, FAMILIJE? Ovo su pet načina da upoznate sebe i nađete mir!

0

Ubrzani način života, nekada ume negativno da se odrazi na našu psihu

foto: Profimedia

1. Poslušajte inspirativni TED govor


Ako u prvim trenutcima ne možete zamisliti da vreme provodite u tišini te vam je potrebna barem pozadinska buka, poslušajte neki od inspirativnih TED govora koji se mogu naći na internetu. TED govor uključuje, kako mu samo ime govori tehnologiju, zabavu i dizajn, a istoimena neprofitna organizacija danas je posvećena širenju ideja iz svih, a ne samo navedenih područja ljudskog delovanja.

 

Putem individualno organiziranih događaja diljem sveta publika je bila u prilici čuti govore na više od stotinu različitih jezika, a svi su ti govori nakon prezentacije publici uživo postali dostupni i na internetu. Njih izlažu zaista inspirativni pojedinci koji su uspeli u nečemu što se naoko čini nemoguće, bilo da je reč o preživljavanju ljubavnog brodoloma, smrti supružnika, uzdizanja karijere iz pepela, savladavanju teških bolesti i slično. Njihova inspirativna iskustva u nama mogu opet potaknuti onu iskru koja nam je nedostajala.

 

2. Istražite tematiku o kojoj već dugo razmišljate


Učenje ne prestaje završetkom formalnog obrazovanja, a svato ko želi raditi na sebi toga treba biti svestan. Zato je vreme koje provodimo sami idealno za istraživanje tematike koja nas zanima, bilo da je reč o pohađanju kursa u fizičkom obliku, digitalnoj edukaciji ili naprosto iščitavanju članaka iz određenog područja.

 

3. Idite u kafić – sami


Iako je mnogima nelagodno i pri samoj pomisli da u kafiću ili restoranu sede sami sa svojim mislima, bez sugovornika, upravo će vam takve situacije pokazati da ste ponekad sami sebi dovoljni. Ne treba vam niko drugi ko će vas „zabavljati“ na kafi.

 

Ako vam je neugodno samo sediti i ispijati kafu, prvih nekoliko puta sa sobom ponesite laptop i mobilni. To će vam olakšati osećaj nelagode, a s vremenom ćete naučiti naprosto uživati samo u promatranju ljudi i u ukusu napitka.

 

4. Napišite pismo starijoj sebi


Možda na prvi pogled zvuči kao zadatak za pisanje školskog zadatka, ali praksa pokazuje da ova vežba pomaže usresrediti naše misli prema onome što zaista želimo. Zapitajte se gde se vidite za pet ili deset godina i sve to zabeležite na papiru. Ohrabrite samu sebe, budite same sebi vetar u leđa i bez imalo zadrške napišite što sve očekujete od te starije verzije sebe.

 

5. Meditirajte


Koliko ste već puta čitali o važnosti meditacije, no nikada se niste i sami upustili u tu pustolovinu? Oni koji imaju iskustva u tome složni su da to na početku nije jednostavno jer treba isključiti spoljašnji svet , no poslednjih je godina daleko prevazišla okvire istočnjačke filozofije.

 

Meditacija je duhovna vežba u kojoj osoba svoju pažnju planski usmerava prema određenom sadržaju.

 

To je vrlo širok i labavo definiran pojam koji obuhvaća značenja od promišljanja neke teme preko religijskih kontemplacija do onih samoanalitičnih. U početku vam mogu pomoći brojne meditacijske aplikacije na kojima će vas voditi glas i upozoravati vas na to što morate raditi u kojem trenutku, a pritom je vizualizacija najmoćnije sredstvo opuštanja.

 

 

 

 

 

makonda-tracker