saveti

UMORNI STE OD POSLA, KOLEGA, FAMILIJE? Ovo su pet načina da upoznate sebe i nađete mir!

0

Ubrzani način života, nekada ume negativno da se odrazi na našu psihu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Opra Vinfri jednom je rekla: „Vreme samo za mene je ono kada utišam glasove spoljašnjeg sveta kako bih mogla čuti sopstveni“.

 

I upravo je to srž važnosti provođenja vremena sa samom sobom kako bismo osvestili ko smo i čemu težimo, kako bismo se barem nakratko odmaknuli od svega što nas okružuje, od svih stresnih situacija, boli i težine svakodnevice.

Osim toga, sprovođenja barem nekoliko munuta dnevno nasamo ima brojne prednosti koje su ujedno i dokazane nnaučnim istraživanjima. Na primer, ono ubrzava razvijanje empatije za druge ljude, kreativnost, što je vidljivo i iz činjenice da se umetnici i književnici često osamljuju kako bi dali najbolje od sebe, pomaže nam da vidimo u kojem se smeru želimo kretati i ono najvažnije, gradi našu mentalnu snagu.

 

Štaviše, sprovođenje nekog vremena u samo svojem društvu izravno je povezano s povećanjem osećaja sreće koju osećamo, većeg zadovoljstva životom koji vodimo i smanjenjem visine stresa.

 

Da bi se to sve uistinu i preslikalo na naš život, samoću ne smemo doživljavati kao kaznu. Iako je čovek društveno biće, samoća mu je povremeno potrebna kako bi napunio baterije. Međutim, ako to ne osvestimo te to vidimo isključivo kao svojevrsnu kaznu i usamljenost, ne možemo napredovati i iskoristiti sve prednosti upoznavanja samih sebe.

 

Zato u nastavku donosimo nekoliko ideja kako što kvalitetnije provesti vreme sami sa sobom.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker