Fitnes

Vežbe Dragane Džajić za savršenu figuru: Kako se izboriti sa viškom kilograma?

0
Od svih godišnjih doba zima predstavlja najveću pretnju liniji. Uz uravnoteženu ishranu, važno je da se redovno bavimo nekom fizičkom aktivnošću, a naš stručni saradnik, u saradnji sa Draganom Džajić, otkriva na koji način treba da treniramo
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

 

 

 

Piše:

Zlatko Novković,

kondicioni trener Trening centra

 

 

 

 

Da biste postigli savršenu fizičku liniju, neophodno je da vodite računa o količini makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini, masti). Pazite da hrana bude bogata kompleksnim ugljenim hidratima i mononezasićenim masnim kiselinama. Žitarice od punog zrna izvrstan su izbor u borbi protiv masnoća oko struka. Integralni pirinač, pšenica i ovas u svakodnevnoj ishrani vaša su podrška tokom rata protiv masnih naslaga. Osim toga, hrana treba da sadrži mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama, maslinovom ulju, avokadu, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i puteru od kikirikija i badema.

 

foto: Vladimir Šporčić

Smanjite unos šećera

 

Smanjite maksimalno unos šećera jer je upravo on krivac za vaš stomak. Kad konzumirate šećer, provocirate lučenje insulina, a time i nakupljanje masnog tkiva na stomaku i bokovima. Ako se pridržavate ovog saveta, povećaćete nivo glikogena (hormona pankreasa) koji pomaže pri topljenju nakupljenih masnoća u organizmu.

 

Vežbajte sa Nikol Šerzinger: Siguran put do savršene linije (FOTO, VIDEO)

 

foto: Vladimir Šporčić

Oslobodite se stresa

 

Pokušajte da naučite da kontrolišete i izbacite stres. Naime, nekad je nemoguće da ga izbegnete, ali možete da naučite da se nosite sa njim. Kao reakciju na stres, telo proizvodi kortizol koji je povezan s nakupljanjem neželjenih masnoća, posebno u predelu stomaka. Pronađite način da se opustite. Izađite u prirodu, družite se s prijateljima, pročitajte knjigu... Mnogima je trening odličan način za oslobađanje nagomilanog stresa.

 

Jesenje aktivnosti: Kućni trening od 9 vežbi za savršene trbušnjake (VIDEO)

 

foto: Vladimir Šporčić

Trening kao način života

 

Pokušajte da vam trening ne bude sezonsko vežbanje, već deo svakodnevice. Kontinuitet je jedan od najvažnijih faktora za dobre rezultate i kondiciju. Treba da napravite cikluse kojih ćete se pridržavati, naravno, u dogovoru s trenerom. Odredite cilj i zajedno ga postignite. Kardiotrening je odlična aktivnost za razgradnju viška masnog tkiva. Odredite zonu i u zavisnosti od toga hodajte, trčite, vozite bicikl. Uz to, dodajte šest do devet funkcionalnih vežbi (zadate na slikama) i na kraju treninga sledi obavezno rastezanje svih aktiviranih grupa mišića.

 

foto: Vladimir Šporčić

Redovno i dovoljno spavajte

 

To podrazumeva da odlazak u krevet i buđenje budu u približno isto vreme svakog dana. Takođe, pokušajte da spavate šest-sedam sati. Naime, ni premalo ni previše sna nije dobro. Studije pokazuju da ljudi koji spavaju šest-sedam sati u odnosu na one koji spavaju u proseku pet sati i manje ili osam sati i više, imaju znatno manji udeo masnih naslaga u području stomaka.

 

Vežbajte sa Novakom Đokovićem: Bez ovog petominutnog treninga, svetski šampion ne može da zamisli dan (FOTO)

 

foto: Vladimir Šporčić

 

makonda-tracker