Fitness: Kako najlakše savladati skijanje?

0
Kada je pravi trenutak za početak skijaške obuke, koji su osnovni pokreti, ali i na koji način najlakše možemo da kontrolišemo kretanje i kočenje, objašnjava naš stručni saradnik.
Ivan Zeljković na skijanju, foto: Petar Đorđević
Ivan Zeljković na skijanju, foto: Petar Đorđević

Jedan od najstarijih načina putovanja koje poznaje čovek jeste skijanje i ono podrazumeva kretanje po snežnim površinama upotrebom skija koje su pričvršćene za noge skijaša. Najstarije skije za koje se zna bile su duge i savijene, a najčešće su se pravile od životinjskih kostiju. Kao sport, skijanje se prvi put pojavilo u norveškoj pokrajini Telemark, a gradić Morgedal poznat je kao kolevka ovog sporta. Ovo je danas jedan od najpopularnijih zimskih sportova, a preporučuje se svima, kako deci u najranijem uzrastu, najbolje je početi od četvrte godine, tako i osobama u poznijem životnom dobu koje nemaju zdravstvenih tegoba.

PRIPREMA ZA SKIJANJE

Pre nego što se upustite u ski avanturu, najvažnije je da kraj sebe imate iskusnog skijaša. Najbolje bi bilo da to bude instruktor jer jedino na taj način možete u najkraćem roku da savladate ovaj sport. Ono što spada u obaveznu opremu jesu skije, pancerice, štapovi, skijaške naočare, ski odelo, rukavice, šal, kapa, kaciga... Jedna od neophodnih stavki jeste i krema za sunčanje koja će vam i te kako biti potrebna. Prednost je što uvek postoji mogućnost izbora kada je reč o opremi, pa je možete kupiti ili iznajmiti. Kod odabira skija koje su prilagođene početnicima morate da vodite računa o vašoj visini i težini. Početnički modeli pružaju najmanje otpora i one najčešće same vode skijaša. Ti modeli su uglavnom jeftiniji, laganiji, savitljiviji i na njima je lakše vežbati skretanja tokom vožnje. Postoji i nepisano pravilo prema kom bi skije po dužini trebalo da budu između brade i nosa skijaša.

PRVE LEKCIJE

Za prvu lekciju neće vam biti potrebni štapovi jer je bez njih lakše održavati ravnotežu. Preporučuje se da prvo prošetate u pancericama kako biste se navikli na njihovu veličinu i udobnost. Kad stanete na skije, pazite na ravnotežu i položaj tela. Dobra vežba za to jeste skakanje na skijama kako biste uočili položaj u kom se najsigurnije osećate. Zabranjeno je da se naginjete suviše napred i ruke uvek moraju da budu ispred vas. Najvažnije je da na samom startu naučite kako da kontrolišete brzinu kretanja kada se spuštate niz brdo, a to ćete postići tako što ćete skije staviti u položaj trougla, odnosno u plug. Taj položaj podrazumeva da se vrhovi skija dodiruju, zglobovi su okrenuti ka unutra i kolenima ih lagano potiskujete napred dok se gornji deo tela ne pomera.

ZAUSTAVLJANJE I SKRETANJE

Kod zaustavljanja morate jako da se oduprete gornjim delom skija, odnosno da napravite još veći položaj trougla, tačnije pluga.

Kada želite da skrene udesno, okrenite zglob leve noge prema unutra, a desnu skiju opustite i težinu tela prebacite na levu nogu. Važno je napomenuti da ne skrećete gornjim delom tela jer ćete izgubiti ravnotežu. Isti je postupak i kod skretanja ulevo, samo što u tom slučaju zglob desne noge morate da okrenete prema unutra, težinu tela prebacite na levu stranu, a levu skiju opustite. Nakon usavršavanja navedenih osnovnih koraka, moći ćete da skijate na dužim i strmijim stazama.

Ivan Zeljković - Pasionirani ljubitelj skijanja

Jedan od najpoznatijih pobornika ovog sporta među javnim ličnostima jeste i voditelj Ivan Zeljković koji dugo važi za najbržeg skijaša među svojim kolegama.

- Obožavam zimu i skijanje, a čim padne prvi sneg spremam opremu i odlazim na planinu. Već godinama veran sam Staroj planini i kompleksu Falkensteiner koji je, na neki način, postao i moja druga kuća. Skijanje bih preporučio svima kao idealan vid rekreacije – ističe Zeljković.

Piše: Nemanja Milojević, instruktor skijanja, ski centar Snow Sports, Stara planina

Priredio: Danilo Mašojević

makonda-tracker