Atletika - temelj svih sportova

0
Zbog čega je atletika kraljica svih sportova, kada bi vaše dete trebalo da počne da trenira, kao i mogu li se na taj način ispraviti neki deformiteti tela, objašnjava naš stručni saradnik Dragutin Topić Top.
Dragutin Topić. Foto: Luka Šarac
Dragutin Topić. Foto: Luka Šarac

Atletiku nazivaju kraljicom svih sportova jer je ona osnov svih ostalih takmičarskih disciplina. Poznato je da u svetskoj olimpijskoj porodici ima poziciju broj jedan, a podjednako je zastupljena u svim delovima sveta. U atletici je sve merljivo. Stotinke i centimetri nekada predstavljaju gotovo nesavladive prepreke, ali njihovo osvajanje svetske rekordere uzdiže do božanskih bića. Podatak da istorija pamti najviše atletičara koji su proglašeni sportistima sveta, govori sam za sebe. Ko na planeti ne zna za Useina Bolta, Karla Luisa, Sergeja Bubku ili pak legendarnog Džesija Ovensa, verovatno je poslednjih nekoliko decenija proveo u pećini.

 

ATLETIKA ZA DECU

 Nedavno je u Beogradu za decu predškolskog uzrasta otvoren klub atletike Top Jump koji je stacioniran na atletskom stadionu Republičkog zavoda za sport, gde mališani treniraju nekoliko puta nedeljno. Vodeći se izrekom u zdravom telu, zdrav duh, svetski prvak u atletici Dragutin Topić priča o prednostima i pozitivnom uticaju tog sporta na pravilan razvoj ljudskog organizma.

 

KADA POČETI TRENIRANJE ATLETIKE?

 

Atletske treninge najbolje je početi u sedmoj godini. Osnovni benefit bavljenja ovim sportom jeste to što deca koja prođu program budu motorički i psihofizički ispred svoje generacije. Rad sa Biljanom Topić i sa mnom doneće polaznicima višestruku korist, a u stručnom štabu imamo i vrhunske lekare koji će se povremeno uključivati u rad sa decom, pa ćemo ukazivati na probleme. Najčešće su to poteškoće s kičmom koje ćemo takođe rešavati tokom treninga. Stručni tim će sve svoje znanje i nove metode treninga usmeriti da pomogne klincima da nauče pravilno da dišu, trče i poboljšaju svoju koordinaciju. Kao sportski opismenjeni moći će lako da se pronađu u atletici ili nekom drugom sportu: fudbalu, košarci, tenisu...

 

KOLIKO PUTA NEDELJNO TREBA TRENIRATI?

 

Deca u našem klubu treniraju dva puta nedeljno, a trening traje sat vremena što je apsolutno dovoljno za pravilan razvoj. Vežbe su prilagođene uzrastu, nisu naporne, a osmišljene su tako da klincima bude zabavno i zanimljivo. Poenta je da se psihofizički pravilno razviju i upražnjavajući naš program postanu jake individue spremne za rad u kolektivu, bilo to u sportu ili u običnom životu.

 

 

TRENING

 

Trening počinje istezanjem koje traje oko 20 minuta što je dovoljno za zagrevanje. Narednih dvadeset minuta deca rade motoričke vežbe trčanja, ali i koordinacije i balansa. Kada su mališani potpuno spremni za trening, dvadeset do dvadeset pet minuta provode u igri-takmičenju, gde svoje individualne kvalitete razvijaju i dele sa kolektivom poštujući tim i uvažavajući druge s kojima su u ekipi. Iako je atletika individualni sport, radom u klubu potencira se i razvija timski duh.

 

Dragutin Topić - Rođen  za atletiku

Svetski juniorski rekorder u skoku uvis, učesnik na šest olimpijada, vlasnik sedam medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, Dragutin Topić, pored uspešne sportske karijere pokazao se i kao vrhunski trener ostvarivši fantastične uspehe koji se ogledaju tako što su iz njegove radionice izašli brojni finalisti svetskih prvenstava, državni rekorderi kao i svetska prvakinja i evropska vicešampionka u skoku uvis. Poseduje master licencu za trenere.

 

Piše: Dragutin Topić Top, atletičar

Priredila: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker