Osnove treninga u teretani

0
Na koji način možete pomoći sebi kada prvi put krećete u teretanu, ali i kako da istrajete u treninzima i poboljšate kvalitet svojih vežbi, objašnjava naš stručni saradnik Dejan Filipović, personalni trener
Foto: Shutterstock, Profimedia, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Profimedia, Vladimir Šporčić

Verujem da u teretani možete prevazići mnoge frustracije, pa čak i ako niste toga svesni. Otkrio sam da što više treniram, manje sam nervozan. Trening oslobađa od napetosti i opušta. Kada odradite dobar trening, osećate da ste nešto postigli, imate utisak kao da ste drugi čovek. To vam daje vam želju i snagu da nastavite i samopouzdanje da radite druge stvari u kojima do tada niste bili tako dobri. Uvek zapamtite da telo radi ono što mu mozak govori. Ako u vašim mislima nemate želju da dižete teške tegove i odrađujete naporan trening, vaše telo neće ga efektivno odraditi. Radićete vežbe, ali one će biti neefikasne i nedovoljne da naterate telo na razvoj. Mozak je taj koji uvek prvi popusti, a ne telo. Tajna je naterati vaš mozak da radi za vas - a ne protiv vas. Odsutnost u mislima i brige mogu negativno uticati kako na trening, tako i na ukupan razvoj vaših mišića. Ne zaboravite značaj koncentracije. Dobar pozitivan stav bitan je kako u teretani, tako i van nje. On treba da postoji i kod navika jela, spavanja pa i kada je čitav vaš način života u pitanju.

 

PUT DO SAVRŠENOG TELA

Dobra stvar u vezi sa treniranjem jeste to da ste u čvrstoj vezi sa stvarnošću i doslovno možete promeniti svoje telo. Znate svoje mogućnosti, dokle možete da idete, živite u stvarnom svetu... Ako imate slabašno samopoštovanje i ne sviđa vam se sopstveno telo, možete uraditi nešto povodom toga. Na primer, doslovno sesti i zamisliti telo kakvo želite, a zatim kroz trening i dijete doći do zamišljene slike. To nisu samo puste želje, vi to stvarno možete. Ja sam to uradio, kao i milioni drugih ljudi koji su se fizički transformisali. Zar to nije super!

Morate da imate poverenje u svoje treninge i trenera. Budite istrajni na svojim treninzima. Propušten trening podrazumeva usporen napredak. Trening smete propustiti kada ste bolesni ili ukoliko stvarno osećate da ste pretrenirani. Konstantno pratite svoj napredak. Ako se osećate umorno, skratite vežbanje. Posebnu pažnju obratite na ishranu. Budite sigurni da ste obezbedili dovoljno proteina i kalorija za rast i razvoj mišica. Napornim treniranjem ne postižete ništa ako je ishrana nedovoljna.

SAM SVOJ MAJSTOR

Ukoliko nemate personalnog trenera, bitno je da pratite i imate plan i program vašeg treniranja, na primer treba početi trening kardio vežbama, pa preći na sprave i tegove kako biste pogodili određenu grupu mišića koju želite da istaknete. Ja uvek predlažem da se na kraju treninga posvetite boks džaku koji je veoma bitan jer izvlači i poslednji atom snage i pri tom sve negativno možete izbaciti udarcima, a samim tim to može da bude i relaksacija. I zapamtite da se dobro telo ne rađa, ono se pravi. Vitko i izvajano telo je želja svake žene, dok muškarci žude za ravnim stomakom i uopšte definisanim mišićima na svom telu.

TRBUŠNE KONTRAKCIJE

Veliki broj ljudi, posebno u ovim hladnima danima, više razmišlja o tome kako bi želeli da izgledaju pa zato evo vežbe koju možete raditi u stanu. Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, a stopala neka vam budu na podu. Stavite ruke iza glave. Odižite ramena i gornji deo leđa od poda snagom trbušnih mišića. Vratite se u početni položaj. Ovo je osnovna vežba za trbušne mišiće. Jednostavna je i efikasna. Dok radite ovu vežbu, potrudite se da vam ruke ostanu iza glave tokom celog pokreta. Ako vam ovo predstavlja problem, vežbu možete izvoditi i tako da su vam ruke ispružene na podu. To bi trebalo da vam olakša samopouzdanje. Postoji i varijanta da noge stavite na klupu ili ih samo držite podignute tako da je donji deo nogu paralelan sa podom. U ovoj varijanti nešto jače su pogođeni gornji mišići stomaka.

Dejan Filipović, personalni trener

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker