Pet tibetanskih vežbi

0
Vežbe za mladost i dugovečnost oslanjaju se na drevne rituale objedinjene u pet tibetanaca koji kroz pokrete podmlađuju duh i telo, a redovnim ponavljanjem, što čini voditelj i glumac Andrej Maričić, mogu se okarakterisati i kao eliksir mladosti. Savete kako d
Andrej Maričić, foto: Marko Poplašen
Andrej Maričić, foto: Marko Poplašen

Pet tibetanaca (poznatih i kao pet obreda podmlađivanja) predstavljaju sistem vežbi za koje se veruje da je stariji od 2.500 godina. Prvi ih je objavio Piter Kelder u publikaciji pod nazivom Oko otkrovenja 1939. godine.  Ovaj sistem je oblik tibetanske joge sličan onoj koja je nastala u Indiji. Međutim, naglašava se neprekidani niz pokreta (vinjasa), dok se indijski oblici fokusiraju na statičke položaje. Iako su u opticaju već decenijama, skeptici tvrde da ih tibetanci nisu nikada prepoznali kao autentičnu tibetansku praksu. Najvažnije je svesno usklađivanje daha sa vežbanjem. Koristi se posebna tehnika disanja: udisaj, zatim se zadržava dah dok su pluća puna, potom sledi izdisaj i zadržavanje daha dok su pluća prazna.

Naravno, u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema, neophodno je da se prvo konsultujete sa lekarom.

VEŽBA 1

Stanite ispruženih ruku i vrtite se u krug, u smeru kazaljke na satu, sleva nadesno. U početku se vrtite tri kruga i postepeno povećavajte broj krugova narednih dana. Na kraju vežbanja sklopite dlanove i postavite ih u visini srčanog centra posmatrajući vrhove palčeva.

VEŽBA 2

Lezite na leđa, postavite ruke uz telo sa dlanovima okrenutim prema podlozi, udišite kroz nos, paralelno podignite bradu prema grudnoj kosti, podižite ispružene noge u vertikalnom položaju u odnosu na podlogu, zadržite dah, napnite sve mišiće tela osim mišića lica i izdišite polako paralelno se vraćajući u početni položaj.

 

VEŽBA 3

Kleknite i raširite kolena u visini kukova, dlanove položite na stražnjicu, spustite bradu na grudni koš i udišite polako istežući glavu prema napred i gore. Ramena zategnite prema nazad. U krajnjem položaju zadržite dah i napnite sve mišiće, a zatim se polako izdišući vraćajte u početni položaj.

 

VEŽBA 4

Sedite na pod ispruženih nogu, ispravite kičmu i oslonite se na dlanove položene tik uz bokove. Stopala neka budu u širini kukova. Položite bradu na grudnu kost. Polako udišući istovremeno krenite glavom prema nazad i podižite kukove prema gore da zauzmete položaj u kome je vaš trup paralelan sa podlogom i izdišući vratite se u početni položaj.

 

VEŽBA 5

Položite dlanove na podlogu u visini grudnog koša, a stopala raširite u visinu kukova oslanjajući se na vrhove nožnih prstiju. Polako udišući odižite čelo od podloge, ispravite laktove, ramena udaljite od ušiju, otvorite grudni koš. Oduprite se rukama i izdižite kukove na gore i nazad, ispravite leđa i ako možete kolena. Spustite kolena na pod, sedite na pete i spustite čelo na pod. Opustite se.

 

makonda-tracker