Plivanje za rekreativce i profesionalce

0
Uz savete profesionalnog trenera Mariju Grgurević saznajte koji je uzrast najbolji za prvi ulazak u bazen, kako savladati strah od vode, koje su sve prednosti plivanja i kada se njime bavimo rekreativno
Miorad Čavić, foto: Guliver
Miorad Čavić, foto: Guliver

Do četvrte godine života boravak u vodi je više u funkciji igre, navikavanja na tu sredinu, učenja održavanja na vodi, a posle četvrte godine može se krenuti sa obukom sportskog plivanja. U periodu pre puberteta kada dolazi do naglog rasta, plivajnem s emogu korigovati i deformiteti kičme. Ukratko, čak i ako niste profesionalni plivač, a plivanje vam postane redovna rekreativna aktivmost, može vam doneti mnogo toga dobrog.

 

KOREKTIVNO PLIVANJE
Dobro telesno držanje je optimalan odnos koštanog i mišićnog sistema. O tome treba razmišljati pre puberteta kada dolazi do naglog rasta i ukoliko mišići nisu dovoljno jaki da to isprate javljaju se deformiteti kičme. U periodu od pete do devete godine se  mogu postići odlični rezultati u korekciji držanja tela i korekciji postojećeg deformiteta u funkcionalnom stadijumu (lakši stadijum). Pored vežbi na suvom koje su neophodne za jačanje muskulature trbušnog zida i mišića leđa, preporučuje se plivanje leđne i prsne tehnike u korektivne svrhe. Period puberteta je najkritičniji i ukoliko nismo preduzeli adekvatne mere na vreme kao posledicu imamo ogromne zdravstvene probleme, mukotrpan rad na izlečenju koje u najvećem broju slučajeva nije moguć do kraja.

Nekome ko ima povredu kolena se savetuje kraul i leđno plivanje ali ne i prsno plivanje. Za nekoga ko ima problema sa vratnim delom kičme se savetuje plivanje na leđima pri čemu je telo u blago savijenom položaju u vratnom delu, kukovima i kolenima uz lagane pokrete rukama I nogama.

 

REKREATIVNO I SPORTSKO PLIVANJE
Plivanje je sport izdržljivosti što znači da neko ko se bavi sportskim plivanjem bilo rekreativno ili u cilju postizanja vrhunskih rezultata ima ekonomičniji rad srca, pluća, bolji protok krvi kroz unutrašnje organe, mišiće. Plivači su otporniji na prehlađivanje jer im je bolji termoregulacioni sistem koji se razvio zbog povećane aktivnosti mišića koji svojim radom treba da nadomeste gubitak toplote tela usled boravka u vodi. Za rekreativce se preporučuje tri puta nedeljno, pri čemu vreme koje je potrebno da se izdvoji je sat do sat i petnaest minuta od  čega je 30 do 45 minuta zagrevanje i efektivno plivanje.

 

Piše: Prof. fizičkog vaspitanja Marija Grgurević

Kapa za plivanje Goswim, 1.440 RSD

Kupaći kostim Puma, 3.600 RSD

Japanke Adidas, 1.800

makonda-tracker