jelovnik

DUŠICA JE SMRŠALA DEVET KILOGRAMA I SADA BLISTA: Uz ovu sjajnu DIJETU, vratila je devojačku liniju!

2

Ukoliko budete pratile sve korake i vi ćete uspeti

foto: Sonja Spasić
foto: Sonja Spasić

Voditeljka Dušica Jakovljević otkrila je da je imala ozbiljan problem sa kilogramima, pa je odlučila da radi na sebi.

 

Istakla je da  je došla do konfekcijskog broja 40, što joj je posebno smetalo zbog posla. Dušica je imala 69 kilograma, a to su primetili i njeni roditelji.

 

DUŠIČINA DIJETA

 

Savet kako da smrša potražila je kod nutricioniste. Ključ njene dijete bila su tri glavna obroka i dve užine. Pauza između obroka bila je do tri i po do četiri sata. Važno je bilo da nema grickanja "između" što uz obilne obroke, spremljene na zdrav način, nije bilo teško slediti. Nije pila nikakve sokove, samo vodu, čajeve i razblaženu limunadu koji i dalje konzumira. Salata je bila obavezna uz skoro svaki obrok.

 

Doručak: ovsene pahuljice sa voćem ili jaja sa salatom.

Užina: dve jabuke ili dve kruške.

Ručak: meso i salata.

Užina: kiselo mleko sa čija semenkama.

Večera: tuna salata.

 

VAŽNO: Ishrana se određuje prema stilu života osobe koja želi da smrša i prema njenim ukusima. Dušica kaže da se hranila restoranski. Zbog količine i vrste obroka nikada niste gladni, a izuzetno je bitno na koji način se hrana priprema.

 

"Mislila sam da će mi biti teško da se "uobročim, ali već posle drugog, trećeg dan shvatila sam da mi taj režim ishrane odgovara. Bolje sam spavala, leđa su prestala da me bole, a noge više nisu oticale", rekla je ona.

 

 

DUŠIČIN JELOVNIK

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Nemanja Nikolić

 

DAN 1

 

Doručak: kajgana sa paprikom, pečurkama i jajima.

Potrebno je: 2 jaja, ½ šolje pečuraka, ½ šolje paprike, 20 g izrendanog sira, 1,5 supena kašika maslinovog ulja, so, biber po ukusu.

 

Priprema: umutiti jaja, zagrejati ulje u tiganju, dodati jaja i ostale sastojke. Lagano popržiti.

 

Užina: 150 g sezonskog voća.

Ručak: 200 g grilovanog belog mesa i 150 g grilovanog povrća. Sveža salata po izboru.

 

Užina: 200 g kiselog mleka ili komad mladog sira.

Večera: tuna salata sa susamom.

 

Potrebno je: 2 šolje kupusa, mladi luk, 10 rotkvica, ½ konzerve tunjevine. Dresing: 1 kašika ulja, 1 kašika sirćeta/limunovog soka, 1 kašika pečenog susama, 1 šolja jogurta.

 

Priprema: iseckati povrće, sipati u činiju, dodati tunjevinu. Dobro promešati i preliti dresingom.

 

DAN 2

 

Doručak: ovsena kaša sa jabukom i orasima.

Potrebno je: ⅓ šolje (30 g) ovsenih pahuljica, 100 ml vode/ biljnog mleka, ½ jabuke, 15 g mlevenih oraha, cimet.

 

Priprema: pahuljice preliti mlekom, dodati jabuke, orahe i promešati. Zasladiti cimetom.

 

Užina: 150 g sezonskog voća.

Ručak: tanjir potaža, 200 g grilovane ribe, sveža salata od povrća.

Užina: 200 g kiselog mleka ili komad mladog sira.

Večera: salata duga.

 

Potrebno je: 1 šargarepa, 1 krastavac, 1 šolja crvenog kupusa, ½ praziluka, 1 šolja zelene salate, rukole, mladog spanaća, 1,5 kašika ulja, ½ kašike limunovog soka, 150 g grilovane piletine/ konzerva tunjevine, 1 šolja jogurta.

Priprema: iseći povrće na sitne komade, staviti u činiju, dodati meso ili tunjevinu, preliti uljem, limunovim sokom i jogurtom i dobro promešati.

 

Top savet: "Tokom dana pijte mlake, nezaslađene limunade! To je odličan način da smanjite osećaj gladi pre obroka i unesete dodatnu količinu baznih namirnica i vitamina C", savetuje Jovana Srejić Ferluga.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Dragana Udovičić

DAN 3

 

Doručak: omlet sa brokolijem i sirom.

Potrebno je: 2 jaja, ¾ šolja (70 g) brokolija, 2 supene kašike izrendanog sira, 1 kašičica maslinovog ulja, so, biber, 1 šolja jogurta.

Priprema: propržite komadiće brokolija, pa dodajte umućena začinjena jaja.

Užina: 150 g sezonskog voća.

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 150 g grilovanog bifteka, sveža salata po izboru.

 

Užina: 200 g kiselog mleka ili komad mladog sira.

Večera: mediteranska salata od tunjevine.

 

Potrebno je: ¼ zelene salate, 100 g paradajza, ¼ crvenog luka, ½ krastavca, ½ zelene paprike, 20 g feta sira, 20 g maslina, ½ kašike origana, ½ konzerve tunjevine u maslinovom ulju, 15 ml sirćeta/limunovog soka, ½ supene kašike ulja, 200 ml jogurta.

 

Priprema: iseckati povrće, pomešati sa maslinama i tunjevinom, preliti limunovim sokom/sirćetom, uljem i jogurtom.

 

DAN 4

 

Doručak: palenta sa sirom.

Užina: 150 g sezonskog voća.

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovanog belog mesa, sveža salata po izboru.

Užina: 200 g kiselog mleka ili komad mladog sira.

Večera: cezar salata.

Potrebno je: 2 šolje iseckane zelene salata, ½ šolje izrendane šargarepe, ½ šolje izrendane cvekle, ½ konzerve od 160 g tunjevine, 30 g feta sira, 1 kašičica maslinovog ulja, limunov sok umesto sirćeta, himalajska so, 1 šolja jogurta.

Priprema: povrće iseći na sitne komade, staviti u činiju, dodati tunjevinu i iseckani feta sit, preliti limunovim sokom i maslinovim uljem. Dodati himalajsku so.

TOP SAVET: "Ja sam namerno ponovo jela brzu hranu koja mi se smučila samo da bih shvatila da sam u stvari željna sira i palente. Možete vi da pojedete prejaku pastu koja će vam prijati u trenutku, ali se kasnije nećete osećati dobro".

 

DAN 5

 

Doručak: musli sa borovnicama i ovsenim pahuljicama.

Potrebno je: ¾ šolje (170 g) jogurta/mleka, 1 šolja (150 g) zamrznutih borovnica (ili bobičastog voća po izboru), ¼ šolje ovsenih pahuljica (20 g), ¼ kašičice cimeta, 50g izgnječene banane.

 

Priprema: prelijte mlekom ovsene pahuljice i voće, dodati cimet. Promešati.

Užina: 150 g sezonskog voća.

 

Ručak: tanjir potaža od povrća, 200 g grilovane ribe, sveža salata po izboru.

Užina: 200 g kiselog mleka ili komad mladog sira.

Večera: vitaminska salata sa kockicama mesa.

 

Potrebno je: 1 šolja rendanog zelenog kupusa, 1 šolja rendanog crvenog kupusa, ½ šolje rendane šargarepe, ½ šolje rendane cvekle, ½ šolje rendane jabuke, 1 kašika maslinovog ulja, limunov sok umesto sirćeta, himalajska so, 100 g grilovanog pilećeg belog mesa.

 

Priprema: iseckati povrće i vode, staviti u činiju, dodati prethodno iseckano meso, preliti limunovim sokom i uljem. Začiniti himalajskom soli.

TOP SAVET: "Najvažnije je da promenite navike u spavanju i ishrani. To nije uopšte teško, niti je težak taj prvi korak. Ljudi obično misle da moraju nečega da se odriču kada počnu sa dijetom, a zapravo prelaze na novi režim i prihvataju nešto novo, lepo i zdravo".

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

 

foto: Aleksandar Jovanović Cile

POBEDA

 

Kada je izgubila devet kilograma i vratila se na "devojačka podešavanja", Dušica je počela da intezivno trenira i dala je sebi malo oduška kada je hrana u pitanju.

 

"Treninzi su bili veoma jaki i zahtevali su da nakon toga moram dosta da jedem. Kasnije sam shvatila da to mom telu nije prijalo ma koliko da sam trening jeste. Tako da ću se bukvalno kada izađe ovaj tekst, vratiti na Anin režim ishrane, jer je to što meni jedino prija, ja ne umem sama da jedem (smeh). Zapravo, svi mi znamo da jedemo, ali navika je čudo. I svi su mi govorili da ću se brzo vratiti na staru ishranu, ali se to nije desilo. Mislim da je ponovo vreme da sada kada sam iznova zavolela sebe, počnem da vodim računa o svom telu, a samim tim i o svom zdravlju", rekla je Dušica.

 

 

 

 

 

makonda-tracker