PRAVI IZBOR

KONAČNO STE REŠILI DA SE POSVETITE SEBI? Ovo je navika uz koju se brže mršavi, a rezultati dugo traju

0

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka obećavajući alat za kontrolisanje težine.

 

Istraživanja ishrane, nisu bazirana samo na onom što jedemo, već i kako jedem,o na naša ponašanja i navike kada je u pitanju ishrana.

Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontrolisanju težine.

 

Poslednje pilot-istraživanje koje je trajalo 12 nedelja pokazalo je da su ispitanici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspešni u gubitku kilograma. Osim toga, tim su se ispitanicima smanjila masnoća na području stomaka, krvni pritisak i visina holesterola, dok im se količina šećera u krvi stabilizovala.

 

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Prie učestvovanja u istraživanju ispitanici su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Metabolički sindrom dijagnostikuje se kada neko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak elesne masti oko struka, visoki holesterol ili trigliceride, visoki krvni pritisak visoki šećer u krvi, inzulinska rezistencija.

 

foto: Profimedia

Tokom studijeispitanici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije večerati, ali su se držali okvira od 10 sati. Taj način ishrane zapravo je nalik povremenom postu, načinu ishrane koji je jako popularan u poslednje vreme.

 

 

foto: Profimedia

Idealna situacija kada je u pitanju težina jeste ona u kojoj sprečimo debljanje umesto da nakupimo višak kilograma koje onda pokušavamo izgubiti.

 

Promena ishrane i više vežbanja može vas učiniti zdravijom osobom, međutim gubitak viška kilograma nije nimalo lagan proces. Mnoga rešenja pokažu se kratkoročnima, ali čini se da bi promene u ponašanju poput jela unutar određenog vremenskog okvira mogla biti korisna i pomoći u razvijanju novih navika. Naravno, dodatne studije moraće potvrditi njihovu učinkovitost.ž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker