ukusno i korisno

NI LIMUN NI POMORANDŽA: Ova voćka je NAJMOĆNIJI i najzdraviji citrus na svetu i čini najmanje PET čuda za vaš organizam

0

Jesen donosi loše i sumorno vreme, ali i jednu od najzdravijih voćki koje se mogu pronaći.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Klementina je hibrid narandže i mandarine, a raste na području Mediterana i u Južnoj Africi. Za razliku od narandže, kora klementine se lako guli, a ima mali i glatki citrus narandžaste boje, sa osam sočnih i slatkih delova bez koštica.

Osim vitamina C, u klementinama se nalaze i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

 

Osim toga, klementina je i odličan izvor antioksidanata koji funkcionalno napadaju i uništavaju slobodne radikale. Zbog toga je klementina odlična za regeneraciju i revitalizaciju telesnih ćelija, čime se poboljšava čovekov imunitet.

 

 

Svojim hranljivim materijama, klementina čoveku obezbeđuje odličan kvalitet kože, odgovarajući balans kiselina u telu, pospešuje umne aktivnosti, smanjuje nivo holesterola, održava telesnu težinu, ublažava digestivne probleme.

Malo ko zna kako klementina pozitivno deluje na prevenciji pet bolesti.

 

foto: Shutterstock

Prevencija moždanog udara

 

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da deluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi delovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.

 

Prevencija srčanog udara

 

Osim što klementina zdravsteno deluje na sprečavanje nastanka moždanog udara, ona to isto čini i kada je reč o srčanom udaru. Plod ove voćke pun je kalijuma, minerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od viška nagomilanog holesterola. Jedna do dve klementine dnevno obezbediće da iznenadni infarkt bude više ne bude opcija.

 

Prevencija raka

 

Vitamin C u klementini prepun je antioksidanata. Ove esencijalne materije veoma su važne za ojačanje čovekovog imuniteta, jer suštinski sprečavaju poremećaje ćelija used delovanja slobodnih radikala. Ovakva svojstva koja poseduje klementina nimalo nisu zanemarljiva, jer izlaganje tela slobodnim radikalima deluje pogubno za čoveka, pošto usled slabljenja imuniteta organizam postaje podložniji za nastanak raka i brzog širenja maligne bolesti.

 

foto: Shutterstock

Prevencija gestacijskog dijabetesa

 

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Nije retkost da trudne žene često pate od ovog tipa dijabetesa, a ova bolest može biti veoma opasna jer jednako ugrožava zdravlje i trudnice i bebe. Da bi se to sprečilo, konzumiranje klementina tokom trudnoće zaista može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugog stanja. Zbog ovih svojih specifičnih svojstava, klementine su više nego preporučljive u ishrani budućih majki.

 

Prevencija kamena u bubregu

 

Poslednja, ali ne i najmanje važna preventivna zdravstvena korist klementine je da sprečava pojavu kamenja u bubrezima. Redovnim konzumiranjem ovog južnog voća dobija se takva korist od minerala i vitamina te oni postižu ravnotežu soli kristala u bubrezima, i uništavaju ih pre nego što se pretvore u kamenje. Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac kako bi se sprečilo javljanje gasova.

 

 

makonda-tracker