VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca.
Ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme ili održati zdravu težinu jedu obroke s ograničenom količinom namirnica.
Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze i zato se s vremenom opet udebljaju. S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.
VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca. Istraživači na čelu s dr. Anna-Leenom Vuorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.
Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mlečne proizvode jelo je njih 41 posto, dok je konzumaciju žitnih pahuljica odabralo 33 posto osoba.
Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika započinje svoj dan tom vrstom hrane.
Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak pije kafu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obveze bez kofeinske pomoći.
Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili debljanje može se sprečiti ako pojedinac nauči slušati potrebe svog organizma, a prednost da kvaliteti, a na kvantiteti obroka, objasnila je rezultate istraživanja Anna-Leena Vuorinen.