Kuhinja zemalja poput Finske, Norveške, Švedske, Danske ili Islanda, idealna je za gubitak kilograma ili očuvanje kilaže koja je u granicama zdravog.
Koje namirnice se preporučuju?
Voće: Može se jesti bilo koje voće, mada se u nordijskim zemljama favorizuje crveno i bobičasto poput borovnice, kupine, maline, jagode… Ovo voće ćete najčešće videti na trpezi severnih zemalja. Ono je vrlo ukusno, ali i bogato antioksidantima.
Povrće: ono koje ima tamnozeleni list je prebogato mineralima i vlaknima, a primer za to su: brokoli, cvekla, krastavac i spanać.
Riba: najuobičajnije vrste ribe u nordijskim zemljama su: losos, bakalar, haringa i skuša. Sve su one bogate omega 3 masnim kiselinama. Nordijci češće jedu ribu od mesa.
Mahunarke: sve vrste mahunarki su poželjne, od sočiva pa do pasulja.
Mlečni proizvodi: u Skandinaviji su jako popularni kefir i skir. Obe varijante mlečnih proizvoda veoma su slične jogurtu. Ove namirnice su napravljene na bazi nemasnog mleka i bogate su proteinima, dok imaju veoma mali procenat masnoće.