obazrivo sa hranom

STIŽU NAM USKRŠNJI PRAZNICI, A TO ZNAČI I PUNA TRPEZA: 7 SAVETA kako da ne nabacite neželjene kilograme

0

Iako su praznici uglavnom vreme kada se najviše ugojimo, to ne mora da nam se desi i ove godine, samo ako povedemo malo računa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

5. Uz svaki obrok pijte mineralnu vodu

 

Prirodna mineralna voda idealan je izbor uz svaki obrok, jer bogatstvom svojih minerala povećava nutritivnu vrednost obroka i s njom u organizam nećete uneti dodatne kalorije. A upravo su kalorije ono što želimo izbeći, zar ne? Prema studiji objavljenoj u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije ili zatvora. 

 

6. Povećajte količinu povrća na tanjiru

 

Kako biste uštedeli na kalorijama, na vašem tanjiru trebalo bi da se nađe jedna porcija mesa, a ostatak tanjira napunite salatom i niskokaloričnim povrćem kuvanim na pari. Povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osim toga, vlakna daju osećaj sitosti. Dakle, ako povećate količinu povrća na tanjiru (posebno salate), manje ćete jesti i na kraju skinuti višak kilograma.

 

7. Ne tražite 'repete'

 

Pokušajte izbeći uzimanje duplih obroka. Bilo bi dobro da koristiš manje tanjire i da se ne vraćate po još dodatne hrane. Ako baš poželite još nešto pojesti, neka to bude salata ili kuvano povrće.

 

 

makonda-tracker