obazrivo sa hranom

STIŽU NAM USKRŠNJI PRAZNICI, A TO ZNAČI I PUNA TRPEZA: 7 SAVETA kako da ne nabacite neželjene kilograme

0

Iako su praznici uglavnom vreme kada se najviše ugojimo, to ne mora da nam se desi i ove godine, samo ako povedemo malo računa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stižu nam uskršnji praznici, a osim druženja s porodicom, donose nam i sto prepun raznovrsne hrane. Kako ove godine ne biste preterali i u tom kratkom vremenu nabacili neželjene kilograme, donosimo sedam saveta uz koje ćete to izbeći. 

 

1. Izbegavajte hranu kad niste gladni

 

Dobro je poznato da se tokom praznika obroci samo smenjuju i tek što pojedemo ručak, već je na stolu nešto novo - i tako u krug! Šta onda učiniti? Rešenje je vrlo jednostavno - ne morate jesti kad drugi jedu i isprobavati sve što je ponuđeno. Drugim rečima, osvestite koliko hrane vam je dovoljno i jedite samo kada ste gladni. Osim što ćete tako izbeći prejedanje i osećaj umora koji dolazi s tim, to će se pozitivno odraziti na vaše kilograme.

 

2. Jedite što sporije

 

Kako biste izbegli gomilanje neželjenih kilograma, svoje obroke konzumirajte što sporije. Naime, od trenutka kada počnete jesti, potrebno je oko 20 minuta da mozak pošalje signale sitosti. Osim toga, brojna istraživanja pokazala su da se brzom konzumacijom unosi znatno veća količina hrane od neophodne, kao i da brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

 

3. Nađite vremena za fizičku aktivnost

 

Preporučujemo da i ovih dana nađete vremena za umerenu fizičku aktivnost. Dovoljno je odvojiti 15 do 20 minuta za izvođenje neke jutarnje vežbe ili jednostavno malo prošetati, u društvu ukućana ili psa. Osim što će vam to oduzeti jako malo vremena, vrlo učinkovito će podstaknuti vaše telo na brže sagorevanje kalorija tokom celog dana. 

 

4. Izbegavajte alkohol

 

Uprkos tome što se ispijanje alkoholnih pića uglavnom više veže uz božićne i novogodišnje praznike, dobro je podsetiti na kalorije koje dolaze upravo od alkohola. Alkoholna pića krcata su neželjenim kalorijama, a samo jedna čaša koktela s dodanim sokom čini gotovo trećinu kalorija koje biste smeli konzumirati u danu. Ako baš poželite priuštiti sebi koje piće, kombinujte ga s običnom ili mineralnom vodom i vodite računa o tome da nakon svakog popijenog koktela popijete i čašu vode.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

5. Uz svaki obrok pijte mineralnu vodu

 

Prirodna mineralna voda idealan je izbor uz svaki obrok, jer bogatstvom svojih minerala povećava nutritivnu vrednost obroka i s njom u organizam nećete uneti dodatne kalorije. A upravo su kalorije ono što želimo izbeći, zar ne? Prema studiji objavljenoj u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije ili zatvora. 

 

6. Povećajte količinu povrća na tanjiru

 

Kako biste uštedeli na kalorijama, na vašem tanjiru trebalo bi da se nađe jedna porcija mesa, a ostatak tanjira napunite salatom i niskokaloričnim povrćem kuvanim na pari. Povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Osim toga, vlakna daju osećaj sitosti. Dakle, ako povećate količinu povrća na tanjiru (posebno salate), manje ćete jesti i na kraju skinuti višak kilograma.

 

7. Ne tražite 'repete'

 

Pokušajte izbeći uzimanje duplih obroka. Bilo bi dobro da koristiš manje tanjire i da se ne vraćate po još dodatne hrane. Ako baš poželite još nešto pojesti, neka to bude salata ili kuvano povrće.

 

 

makonda-tracker