zdravlje

ISPRAVKA: Mešavina meda i kurkume ne sprečava rak i nije najmoćniji antibiotik

0

Ispravljamo članak u kom su navedene netačne tvrdnje o dejstvu mešavine meda i kurkume

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Portal Glossy objavio je 24.3.2019. tekst pod naslovom "DVA neverovatna sastojka: Čak ni lekari ne znaju da objasne njegovu MOĆ", u kom su navedene netačne tvrdnje o dejstvu mešavine meda i kurkume. Ovom prilikom ispravljamo članak.

 

Prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da, nasuprot navodima u našem tekstu, kurkumin stručnjaci još uvek ne mogu da preporuče za prevenciju ili lečenje raka jer za tako nešto još uvek ne postoje relevantni naučni dokazi, uz napomenu klinike Mayo da su istraživanja u toku.

 

Što se tiče tvrdnji da je kurkumin moćan antibiotik, ovom analizom nije otkriveno da postoje pouzdani dokazi o bilo kakvom antibiotskom učinku kod ljudi ili životinja i da, štaviše, kurkumin može čak zaštititi neke bakterije od delovanja antibiotika.

 

Takođe, navodi se i da Full Fact napominje da “poređenje antibiotika kako bi se odlučilo koji je najmoćniji nije jednostavno". Kada je u pitanju tvrdnja da je mešavina meda i kurkumina "namoćniji  prirodni antibiotik", Healthgrades napominje da "ne postoji jedan 'najjači' prirodni antibiotik", kao i da delovanje različitih prirodnih antibiotika varira u zavisnosti od vrsteinfekcije.

 

Ujedno, u članku smo naveli da turmeron, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi, može da posluži i kao prirodni lek protiv Alchajmerove bolesti,
što je neutemeljena tvrdnja. Nekoliko studija sugeriše da kurkumin može koristiti mozgu ili čak štititi od demencije, ali Fondacija za otkrivanje lekova protiv Alchajmerove bolesti navodi na svojoj zvaničnoj stranici da su klinički dokazi za te tvrdnje slabi. Takođe, STAT, stranica koja se bavi temama iz oblasti zdravlja i medicine, izvela je zaključak da "nema jasnih dokaza da kurkumin bilo kako pomaže od Alchajmerove bolesti", na osnovu analiza studija na kojima su tvrdnje o navodnoj vezi između kurkume i ovog oboljenja bazirane.

 

Zbog svega toga, članak objavljen na našem portalu ocenjen je kao pseudonauka.

makonda-tracker