10 činova

U čast važnog jubileja: Dokumentarno - igrani serijal povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu

0

U čast važnog jubileja - 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, RTS priprema novi dokumentarno - igrani serijal koji će početi da se prikazuje na jesen.

foto: Promo
foto: Promo

 

Narodno pozorište u Beogradu 2018. proslavlja 150 godina postojanja. Od skromnih početaka do evropskih uzleta, Narodno pozorište je bilo i ostalo matična kuća pozorišne umetnosti.

 

Kulturno-umetnički program RTS-a priprema dokumentarno - igrani serijal od 10 epizoda Narodno pozorište u 10 činova. Kroz sudbine zanimljivih ličnosti, iz bogate istorije Narodnog pozorišta, ispričaćemo interesantne priče o glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, kostimografima, scenografima, koreografima, muzičarima, scenskim majstorima I publici nacionalnog teatra.

 

Dokumentarno - igrani serijal Narodno pozorište u 10 činova je na polovini realizacije. Snimljene su epizode ("činovi"): Smrt Prvakinje, Slučaj Cvetković, Klub Narodnog pozorišta i Šekspirov San. U toku je snimanje epizode Prolog (o osnivanju Narodnog pozorišta). U pripremi su epizode Tajna večera upravnika i Operska loža.

 

Serijal ima dokumentranu formu sa igranim rekonstrukcijama I koristi dokumentaciju Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU itd.

 

U planu je da snimanje serijala bude završeno do kraja jula, a emitovanje na jesen 2018. godine kada je i jubilarna 150. godišnjica Narodnog pozorišta.

Kreator serijala je Nebojša Bradić, dramaturg Tamara Baračkov, reditelj Miško Milojević. U ulozi narataora je Nebojša Dugalić.

 

 

 

makonda-tracker