Nova serija

Šifra Crno: Uzbudljiva medicinska serija dostupna na Pickboxu

0

Šifra:Crno, medicinska drama zasnovana na osnovu nagrađivanog dokumentarca iz 2013, dostupna je na Pickboxu. Gledaoce očekuje uzbudljiva priča koja prati zaposlene u pretrpanoj bolnici u Los Anđelosu i koju mnogi porede sa ,,Uvodom u Anatomiju".

foto: Promo
foto: Promo

 

Američka medicinska drama Šifra: Crno režisera Majkla Sikmana, zasnovana na istinitim događajima, događa se u pretrpanoj bolnici Los Anđelesa kojoj nedostaje medicinskog osoblja. Serija je snimljena prema istoimenom dokumentarnom filmu Rajana Makgarija koji je osvojio mnoga priznanja 2013. godine, a obe sezone serije dostupne su na Pickboxu.

 

foto: promo

 

U dokumentarnom filmu, prema kom je nastala ova hvaljena serija, Rajan Makgari prati tim harizmatičnih mladih doktora koji su posvetili živote svom pozivu dok se istovremeno bore sa svojim idealima i realnošću svakodnevice u kojoj spasavaju živote u kompleksnom sistemu. Inspiracija za dokumentarac bilo je legendarno traumatološko odeljenje „Si-But“ koji se nalazi u okrugu Los Anđelesa, u kome je više ljudi spašeno i umrlo nego u i bilo kom drugom delu SAD-a.

Makgari je tad rekao:

Privilegija tog posla je što možete da doživite i gledate ljude kako prolaze kroz neverovatan spektar života, od sreće zbog rođenja do tragedije i smrti, i svega onoga između“

 

Serija, u čijoj je glavnoj ulozi Marša Gej Harden (koju smo gledali u ABC-ovoj seriji Kako se izvući sa ubistvom) kao dr Lijen Roriš, ne bavi se politikom i lekarskom administracijom, nego isključivo ljudskim sudbinama. Režiser tvrdi da je snimanje bilo zabavno, ali da je serija toliko autentična da se nada da će mnogi lekari uživati u tome kada vide koliko su zapravo precizni i bliski stvarnim slučajevima. Neki kritičari su seriju Šifra: Crno uporedili sa mračnijom i sirovijom verzijom Uvoda u anatomiju, koja je takođe dostupna za gledanje u Pickbox videoteci.

 

foto: Promo

Šta uopšte znači šifra crno?

 

Ime serije odnosi se na situaciju kada u bolnici ima više pacijenata nego osoblja i resursa.
U stvarnom životu mnoge bolnice tu šifru koriste kao uzbunu za pretnju bombom.
Kodovi zeleno, žuto i crveno takođe indiciraju razne situacije – neke bolje, a neke lošije.
Zanimljiva je i činjenica da se šifra crno situacije inače događaju tri do četiri puta godišnje, ali u seriji takvih situacija ima oko 300 puta godišnje.

 

foto: promo

 

Glavna glumica je o seriji iskreno izjavila:

 

Serija je jednostavno predivna“, rekla je Hardenova, „bićete upućeni ne samo u živote pacijenata, nego i u doktorske živote. I upamtite - biće zaista ružnih i prljavih scena“,

Ona je poručila da ako ne volite da vidite krv na ekranu ili vas uznemiri što svaka priča nema srećan kraj – onda ova serija nije za vas. Prema ovoj seriji - Uvod u anatomiju je dečija igra.

 

 

 

makonda-tracker