ZVUCI BALKANA

UNA SAGA SERBICA SPREMNA ZA SPEKTAKL: Ko su boginje za kojima će svi uzdisati u „Igri Bogova”

0

U Sava Centru vas 5. maja u 20 časova čeka najnoviji plesni spektakl domaćeg ansambla Una Saga Serbica, pod nazivom „Igra bogova".

foto: Promo
foto: Promo

 

Godinama unazad, ova trupa oduševljava publiku modernim, svetskim pristupom scenskom spektaklu, u isto vreme nam pripovedajući legende iz slovenske mitologije i narodnih predanja.

Ovaj put, trideset plesača i solista odigraće ljubavnu priču isprepletanu sa mitskim bićima, ali i paganskim božanstvima koja će stati junacima na put. Zato vam predstavljamo boginje za kojima će publika Sava centra uzdisati na premijeri:


 

foto: Promo

VESNA

Vesna je kod Slovena bila boginja proleća, a povezivana je i sa mladošću. Omiljena kod naroda, Vesna je smenjivala vladavinu zime i smrti, odnosno Morene. Morena je vladala zimom, a taj period su Sloveni (naročito severni) povezivali sa smrću.

Vesnu su Sloveni doživljavali kao lepu, nasmejanu mladu devojku okićenu vencima i u beloj haljini. Kosa joj je bila ukrašena cvetnim zvonima. Imala je krupne oči.

Vesnu će u „Igri bogova” igrati folklorna solistkinja Jelena Davidović.


 

foto: Promo

MORENA

Slovenska boginja zime i smrti. Za razliku od Vesne, kao boginja zime Morena nikada nije bila omiljena među starim Slovenima, što se i može razumeti ako se uzme u obzir podneblje u kome su oni nekad živeli.

Morena je bila duga i hladna zima, zima koja je sa sobom mogla da donese smrt u najstrašnijim oblicima. Zbog toga se njen dolazak uvek sa strahom isčekivao, a odlazak burno i radosno slavio.

Morenu će u „Igri bogova” tumačiti folklorna solistkinja Teodora Bošković.


 

foto: Promo

MOKOŠ

Mokoš (Mokoša) je boginja predenja, ali i zaštitnica žena, koja se brine o njihovom zdravlju i porodu. Ona pomaže porodiljama i štiti njihovu decu, istovremeno pomažući ženi da očuva dobar brak.

Još jedna „delatnost“ vezana je za Mokoš, a to je vračanje. Žene koje su se u šesnaestom veku u Rusiji bavile vračanjem nazivane su mokošama. Međutim, pitanje je da li je Mokoš izvorno veštičja boginja ili je to postala po prihvatanju hrišćanstva.

Mokoš će u „Igri bogova” tumačiti folklorna solistkinja Marija Andrić.

 

 

Od vrsnih poznavalaca muzike naših prostora do onih koji su se sa njom prvi put upoznali, jednoglasni zaključak je da Una Saga Serbica oživljava magiju starog Balkana, pružajući publici plesni doživljaj svetskog ranga.

 

 


 

makonda-tracker