29. Borini pozorišni dani u Vranju

29. izdanje pozorišnog festivala Borini pozorišni dani održava se u Vranju od 21. do 26. oktobra
0
1 / 4 Foto: Promo

U okviru glavnog programa festivala biće prikazano šest predstava koje su se umetničkim dometima istakle u ovogodišnjoj domaćoj pozorišnoj produkciji, dok će u okviru pratećeg programa biti emitovani video snimci predstava nastalih prema delima Borisava Stankovića (iz kolekcije Muzeja pozorišne umetnosti Srbije), održaće se promocije knjiga, kao i izložbe iz oblasti pozorišne umetnosti.

Prema izboru publike, i ove godine će biti dodeljene Nagrada za najbolju predstavu i Nagrada za najboljeg glumca/glumicu. Sponzori nagrada su BAT i Komercijalna banka.

Moto 29. Borinih dana glasi Ženska stvar? i ukazuje na temu predstojećeg festivala – emancipacija žena u konzervativnom društvu.

Borini pozorišni dani nastali su 1979. godine, na inicijativu dugogodišnjeg upravnika i reditelja Pozorišta Bora Stanković, Radoslava Radivojevića, uz podršku tada malobrojnih istomišljenika i vranjanske privrede u čast jednog od najznačajnih predstavnika srpskog realizma Borisava Stankovića. Manifestacija je u međuvremenu postala značajno kulturno obeležje grada Vranja i domaće pozorišne umetnosti. Do sada je, u okviru Borinih pozorišnih dana, prikazano 450 najboljih srpskih pozorišnih predstava iza kojih stoji 190 dramskih pisaca i 150 reditelja.

Festival se održava u pozorištu Bora Stanković u Vranju, jednom od najstarijih srpskih pozorišta, u kom je prva predstava postavljena daleke 1896. godine.

makonda-tracker