publika oduševljena

Neverovatan poduhvat: U srpsko-grčkoj koprodukciji izvedena Aristofanova komedija "Pluto" u čuvenom antičkom teatru

0

Više od 12.000 gledalaca, u prepunom i veličanstvenom "Epidaurusu", s oduševljenjem i burnim aplauzima nagradilo je kompletnu glumačku i autorsku ekipu ove predstave čija se beogradska premijera očekuje krajem septembra.

komedija 'pluto
komedija "pluto" u srpskoj i grčkoj koprodukcijifoto: promo

Aristofanova komedija "Pluto" u adaptaciji i postavci jednog od najznačajnijih srpskih reditelja Nikite Milivojevića, premijerno je odigrana 13. jula u čuvenom antičkom teatru u "Epidaurusu" na Peloponezu, u okviru prestižnog "Atinskog festivala".

Predstava je nastala na osnovu protokola o dugoročnoj saradnji između "Narodnog pozorišta" u Beogradu i "Nacionalnog teatra Grčke" iz Atine, koji su u oktobru prošle godine u srpskoj prestonici potpisali upravnici Dejan Savić i Statis Livatinos. Ovaj izuzetni pozorišni poduhvat, između ostalog, ostaće upamćen i po tome što se sa te, za Grke svete scene, stare 2500 godina, prvi put začuo i srpski jezik zahvaljujući glumcu Nenadu Hadži Maričiću, koji je tumačio ulogu Horovođe.

U toj i danas veoma aktuelnoj priči, koju je veliki komediograf stare Grčke i oštar kritičar svoga doba napisao kao britku satiru na političke prilike, sve ostale role igrali su glumci "Nacionalnog teatra" iz Atine.

U ovom projektu, iz Narodnog pozorišta u Beogradu, u čijim radionicama su urađeni kostimi, učestvovali su i kostimograf Marina Medenica i producent Vuk Miletić. Scenografiju je uradio Keni Meklalen, koreografiju Amalija Benet, a muziku Angelos Trijandafilu.

komedija 'pluto
komedija "pluto"foto: promo

Više od 12.000 gledalaca, u prepunom i veličanstvenom "Epidaurusu", s oduševljenjem i burnim aplauzima nagradilo je kompletnu glumačku i autorsku ekipu ove predstave čija se beogradska premijera očekuje krajem septembra.

Među njima su bili i članovi zvanične delegacije Republike Srbije - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pomoćnik ministra kulture Ivana Dedić i predsednik Upravnog odbora "Narodnog pozorišta" Aleksandar Gatalica.

Pluto je bog novca, obilja, a priča o njemu je, kao i sve Aristofanove priče, poučna: dva Atinjana ogorčeni zbog činjenice da se loši ljudi lako i brzo bogate dok vredni i pošteni ostaju siromašni, idu u proročište Delfe da zatraže savet. Dobiju poruku da prvog čoveka kog sretnu u povratku treba da povedu sa sobom. I sretnu slepca. Začude se, zbune, međutim, kroz razgovor otkriju da je to, u stvari, Pluto. Preneraženi su: otkud je bog novca slep, dronjav, nikakav?! A on im kaže da ga je to Zevs oslepeo, kaznio ga nakon što su se posvađali oko toga kako da se dele pare, te oni zaključe da stvari stoje rđavo i naopako jer je bog novca slep. Reše da ga izleče, da mu vrate vid, smatrajući da će tada sve biti bolje. Međutim, ispostavi se da je sve postalo još gore...

makonda-tracker