Ne propustite

Nešto drugačiji Šekspir: Plesna predstava "San letnje noći" premijerno u Srbiji i Crnoj Gori

0

Premijera nove plesne predstave ,"San letnje noći", u koprodukciji BITEF teatra (BITEF dens kompanija) i Centra za kulturu Tivat, biće premijerno izvedena 23. jula 2018. godine u 21:30 okviru Festivala plesnog teatra u Tivtu (XIII Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2018).

foto: promo
foto: promo

Plesna predstava "San letnje noći" nastavak je repertoarske politike "BITEF dens kompanije" da publici predstavi različite stilove savremenog koreografskog teatra, kroz plesna "čitanja" velikih dela svetske književnosti.

 

Posle "Otela", "Magbeta" i "Soneta", ovo je četvrti plesni komad koji za svoje idejno polazište koristi dela Vilijama Šekspira.

 

Savremena plesna predstava "San letnje noći" polazi od Šekspirove konstatacije "Čovek je tek magarac, ako bi hteo da razlaže san", smeštajući tog čoveka u budući vek transhumanizma. Programiranje snova, reorganizacija zvezda i pobrojavanje latica na "krevetu od ruža" karakteristike su kiborga, koje za posledicu imaju insomniju i trajno ukidanje sna. Predstava počinje od prediktovane budućnosti u kojoj Interfejs mozak- računar više ne prepoznaje imaginaciju ili emociju kao vrednost. Kroz iznenadne bleskove sećanja, predstava se kreće vremenski unazad razotkrivajući put evolucije koji, kada ga je čovek preuzeo - postaje dekadentan. Ljudska opsednutost artificijelnom inteligencijom "AI" neodoljivo podseća na magareće "IA" koje nam Šekspir duhovito predviđa. Šala na sopstveni račun, možda je najbolji način da se čovek prene iz večite jave", rekla je Isidora Stanišić.

 

plesna predstava 'san letnje noći
plesna predstava "san letnje noći"foto: promo

Koreografiju je radila Isidora Stanišić, kostim i koncept scene: Slavna Martinović , dizajn svetla Goran Balaban. Muzički saradnik je Darja Janošević, a vizuelni identitet predstave radio je Mačej Kuzminski. Za foto i dizajn promotivnog materijala zadužen je Nenad Šugić, a za izvršna produkciju Jovana Janjić, a za odnosi s javnošću i protokol Slavica Hinić. Dekorateri su Goran Gavrančić, Aleksandar Marinković, Vladan Milošević, a garderoberka Marta Narančić.

 

U predstavi će igrati: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Andrea Dobrić, Nikola Živković i Nađa Lukić.

 

'san letnje noći
"san letnje noći"foto: promo

"Bitef dens kompanija" osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture, i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Tokom osam godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala čak dvadeset šest plesnih produkcija i preko sto gostovanja u zemlji i svetu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija...).

 

Kompanija je ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Matjaža Fariča, Dalije Aćin Thelander, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića.

 

 

makonda-tracker