ne propustite

Projekat Dolce Vita: Konkurs za mlade pozorišne stvaraoce

0

Zbog velikog interesovanja za konkurs gospođa Madlena Zepter je želela da još nešto učini za mlade umetnike, te je odlučila da glumce iz svih projekata koji su prispeli na Konkurs, kao i mlade operske umetnike pozove u radionicu kroz koju bi mogli da realizuju jednu predstavu koja će preneti duh pozorišne mladosti u Srbiji.

foto: promo
foto: promo

Studijski program koji je pokrenula Opera i teatar Madlenianum se bazira na višegodišnjem umetničkom iskustvu i programu ove kuće. Pre svega, namenjen je mladim perspektivnim umetnicima koji su na početku svojih karijera, a koji se po nekim specifičnim, interesantnim kvalitetima izdvajaju od drugih. Program je podeljen u dve zasebne celine, koje funkcionišu zajednički - muzički i dramski sektor.

 

foto: promo

U muzičkom sektoru, koji vodi operski reditelj i dramaturg Tadija Miletić osnovna težnja je na operi i mjuziklu, odnosno generalnije na muzičkom teatru. Polaznici su mladi solo pevači, učenici srednjih škola i fakulteta koji već ostvaruju zavidne rezultate u svojim oblastima, a uz to su uglavnom talentovani za više od jedne stvari.

 

Dramski sektor koji vodi glumica i rediteljka Ana Radivojević Zdravković se pre svega bavi dramskim stvaralaštvom. U velikoj grupi zainteresovanih kandidata, među 60 glumaca najmlađe generacije, ima brojnih umetnika i pozorišnih stvaralaca koji čak imaju i ozbiljne internacionalne nastupe.

 

foto: promo

Generalno, rad sa mladim pevačima se odvija na nedeljnom nivou, pri čemu se namenski kreiran program prezentuje tokom celokupnog trajanja radionica. Osnovni elementi su pre svega osnove dobre pozorišne prakse, pozorišna terminologija, razlike između muzičkog i dramskog pozorišta, specifikacije muzičkog pozorišta, teatra pokreta, istorija pozorišta, pa sve do pripreme izvođača, pripreme predstave, procesa rada na novoj produkciji, i još mnogo toga drugog.

 

 

foto: promo

 

Nakon nekoliko meseci rada, radionica prezentuje finalni nastup svih odabranih polaznika u vidu predstave koja će se izvesti u junu na Velikoj sceni Madlenianum, a što predstavlja krunu njihovog višemesečnog rada. Do kraja sezone, skoro svake nedelje polaznici imaju priliku da prisustvuju i seriji predavanja koju će održati eminentni umetnici, gosti i saradnici našeg pozorišta, sa željom da im prenesu svoja znanja i iskustva.

 

 

foto: promo

 

Predavanja će održati: Rada Đuričin, Branko Milićević Kockica, Ljiljana Stjepanović, Tanja Bošković, Nebojša Dugalić, Đorđe Stanković, Miraš Vuksanović, Milan Antonić, Ivan Bosiljčić, Isidora Rajković, Jelena Stupljanin, Nevena Vukes.

 

Ovaj poseban program čini jedinstvenu priliku za mlade umetnike da steknu dodatno dramsko i muzičko obrazovanje. Madlenianum kao jedino pozorište u gradu koje na ovako opsežan i profesionalan način pristupa mladima raduje se saznanjima koje će polaznici steći, kao i onome što će mladi umetnici doneti Madlenianumu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker