icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

31. marta

Muzičko-scenska Ljubav i smrt premijerno u Bitef teatru

Podeli:

"Ljubav i smrt" pijanistkinje i kompozitorke Irine Dečermić, biće premijerno izvedena 31. marta u Bitef teatru u 20 sati. Predstava se bavi temom ženske sudbine i ženskog principa u ljubavi i smrti.

foto: Promo
foto: Promo

Ovo je retka scenska forma, u kojoj je narator (glumica) ujedno i muzički interpretator. Kroz tri priče, triptih u formi scensko-muzičkog-likovnog izraza, tema se istražuje kroz tri različite ženska lika iz evropske literature i iz različitih epoha u rasponu od tri veka.

 

Tema "ljubav i smrt" biće razložena, kroz sam izraz – formu, u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, takođe, nezavisno stvaraju, svaki za sebe, specifičnu strukturu i autentični teatarski iskaz.

Tekst:

 

G.A. Birger "Lenora"


Džon Kits "La belle Dame Sans Merci"

 

Marina Cvetajeva "Na crvenom konju"

 

Muzika:

 

Franc List "Lenora" - melodrama za klavir i naratora


Valentin Silvestrov - "La Belle Dame Sans Merci" pesma za klavir i glas

 

K.F. Abel - svita za violu de gambu (aranžman za klavir - Irina Dečermić)

 

Irina Dečermić je u ovoj nesvakidašnjoj predstavi autor video rada, koji prati ove tri priče. U usko likovnom smislu, video radovi su u graničnom području apstrakcije i figuracije, građeni pokretnom slikom svaki u specifičnom koloritu. Vezuje ih isti koncepcijski pristup vremenskog i sadržajnog usklađivanja u narativno-muzičku poetiku.


Slika 1. Birgerova poema (balada) "Lenora" je priča o ljubavi žene koja se ne dovodi u pitanje ni kada romatična simbolika ljubavnika postaje simbol smrti. U ovoj interpretaciji balade, želja za prevazilaženjem krajnjih granica, (odlazak u smrt za svojim voljenim) budi jak osećaj uzvišenosti, koji pre osnažuje nego potiskuje pojam individualne snage i slobode.

 

Slika 2. Džon Kitsova balada "La belle dame sans merci" je obavijena misterijom i neizvesnošću. Pesnik kreira ženski lik koji poseduje natprirodne moći i koja je oličenje lepote i nežnosti, ali je ta lepota, takođe, čini smrtonosnom. Da li lepota žene predstavlja gubitak slobode i razuma za svakog ko oseti njene čari, ili će njena sudbina, dubljim pogledom na "belle dame", biti protkana tugom i gubitkom.

 

Slika 3. "Na crvenom konju" je autobiografska poema Marine Cvetajeve, koja joj je donela ne samo ličnu utehu, već i veliki pomak u njenom poetskom stvaralaštvu. Poema govori o gubitku detinjstva, ljubavi, majčinstva, vere, ali i gubitku koji vodi do otkrića prostora van svih ovozemaljskih nedaća, do njenog poetskog stvaralaštva.

 

Upravo činjenica da je narator ujedno i muzički interpretator, dodatno dramatizuje i individualizuje alegorične sudbine tri junakinje koje postaju jedna, personifikovana žena.

 

Ova muzička i poetska matrica će se na našim prostorima izvoditi po prvi put.

 

Autor i izvođač: Irina Dečermić

 

Tehnički saradnik: Srđan Crnjanski

 

Likovni-video rad: Irina Dečermić

 

foto: Promo

 

 

Inicijalizacija u toku...