plesni spektakl

“Veliki krotitelj” otvara 15. Beogradski festival igre

0

15. Beogradski festival igre počinje 15. marta predstavom “Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, umetnika kome će u Beogradu biti uručeno priznanje “Jovan Ćirilov” .

foto: Noa Verthajm
foto: Noa Verthajm

Zadužena za besedu u povodu zvaničnog otvaranja festivala, i to 17. marta u Centru Sava, biće koreografkinja Noa Verthajm.

 

Svestrana umetnica, međunarodno priznata koreografkinja i igračica, Noa Verthajm je dobitnica brojnih nagrada, uključujući i Nagradu izraelskog Ministarstva kulture za postavku "Vertigo 20" (2013). Rođena je u Americi, a odrasla u Izraelu, gde je počela da uči igru uStudiju Ester u Netanji. Iako je njen religijski odgoj odlagao početak igračke karijere, 1990. godine je završila studije na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu.

 

foto: Noa Verthajm

Nastupala je sa Kompanijom Tamar, gde je upoznala Adija Ša'ala, pa su 1992. godine osnovali KompanijuVertigo. Noa Verthajm radi i stvara u Vertigo studiju u Gerard Behar centru u Jerusalimu, kao i u svom studiju u Vertigo Eko-art selu, gde živi sa svojim partnerom Adijem Ša'alom i njihova tri sina, u zajednici koja podstiče društveno odgovornu umetnost.

 

foto: Vertigo

Zanimljivo je da je Adi Ša'al bio jedan od najboljih pilota izraelske vojske, koji je patio od vrtoglavice. To je i razlog što je kompanija ponela ime Vertigo, a ove godine obeležava 25 godina jedinstvene i inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu. Od svog osnivanja, trupa je obezbedila prisustvo i stekla odličnu reputaciju na izraelskoj savremenoj sceni, a zatim postala jedinstven ambasador izraelske umetnosti i kulture u svetu. U znak priznanja za svoja najznačajnija ostvarenja do sada, Kompanija Vertigo je nedavno dobila titulu “Vodeće kompanije umetničke igre“ od strane izraelskog Ministarstva kulture. Neprestano težeći ka tome da dopru do običnih ljudi i da ih okupljaju kroz kreativno izražavanje pokretom, Vertigo predstavlja igru kao način života dodatno rastežući granice ove umetnosti, kako bi se uspostavila društvena i ekološka svest i napravile kvalitativne razlike.

foto: Vertigo

Vertigo će u Beogradu izvesti jedan od novih radova koreografkinje Noe Verthajm. Radi se o komadu „Jedan, jedan i jedan“ koji se bavi preispitivanjem unutrašnje želje pojedinca da bude celovit, dok se neprestano izlaže izazovu podeljene realnosti između društvene egzistencije i duhovnih dometa. Uz neverovatnu muziku, ova predstava još jednom potvrđuje energiju i domete današnje izraelske savremene igre i njenih talentovanih protagonista.

 

 

 

makonda-tracker