poslušajte

Opera „BOEMI“- gost dirigent iz Italije Alberto Veronezi prvi put u ulozi Mimi

0

U sredu, 1.novembra na Velikoj sceni (19.30) biće izvedena Pučinijeva opera „BOEMI“ kojom će dirigovati gost iz Italije maestro Alberto Veronezi.
Sopran Nevena Bridžin debitovaće u ulozi Mimi.

foto: Promo
foto: Promo

U ulozi pesnika Rodolfa nastupiće tenor Dejan Maksimović, slikar Marsel biće bariton Vladimir Andrić, muzičar Šonar bariton Ljubodrag Begović, a filozof Kolin bas Vuk Matić. Sopran Ivanka Raković Krstonošić biće u ulozi Mizete.


U podeli su i Mihailo Šljivić (Benoa), Slobodan Živković (Parpinjol), Đorđe Tomić (Alsindor) i Predrag Gligorić (Carinik).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".

Scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Ljiljana Dragović.
"Boemi" su premijerno izvedeni 21. juna 2000. godine u režiji Predraga Protića.

 

Alberto Veronezi (Alberto Veronesi)
Rođen je u Milanu, gde je i diplomirao klavir, komponovanje i dirigovanje na Konzervatorijumu „Verdi“. Tokom studija je osnovao Orkestar „Gvido Kanteli“, koji i sada radi pri Konzervatorijumu.
Bio je umetnički i muzički direktor Festivala „Pučini“ u Tore del Lagu (1998), stalni umetnički i muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra Palerma (2001–11), umetnički direktor Filharmonijskog orkestra Teatra u Bolonji (2008), stalni muzički direktor Fondacije „Petrućeli“ u Bariju (od 2011), muzički direktor Operskog orkestra Njujorka (2011–16), prvi „zapadnjak“ na mestu umetničkog direktora i muzičkog direktora Opere Velikog teatra Tianjina u Kini (2012–16).

Značajni nastupi (izbor): Uskršnji festival u Salcburgu i proslava Dana Svete Ćećilije na Festivalu „Firentinski muzički maj“ (sa Orkestrom „Gvido Kanteli“); Kavalerija rustikana i La Navarraise u Karnegi holu (2010); svetska premijera opere Fabija Vakija Lo Stesso Mare u Bariju (2011); koncert sa Orkestrom Fondacije „Petrućeli“ u Linkolnovom centru (2011, povodom proslave 150 godina postojanja italijanske zajednice i proslave Kolumbovog dana); svetska premijera Mameli, Leonkavala, u Teatru „Vitorio Emanuele II“ (2011); Andre Šenije u Njujorku, u Dvorani  „Ejveri Fišer“, sa Robertom Alanjom u naslovnoj ulozi i sa više od 3000 izvođača (2013); Toska na Festivalu „Pučini“ (2013)...

foto: Promo

Nevena Pavlović Bridžin, sopran Rođena je u Beogradu.
Magistrirala je na prestižnoj Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu u klasi Su Mek Kuloh i Rudolfa Pirnaja.
Nedavno je ostvarila saradnju i dodatno se usavršavala sa Rodžerom Maloufom, dirigentom Metropoliten opere u Njujorku kao i sa dirigentom Benoit Renardom sa kojim je debitovala u Njujorku u ulozi Grofice u operi Figarova ženidba V.A.Mocarta.


Sarađivala je sa internacionalno priznatim operskim umetnicima, rediteljima i dirigentima, kao što su Klajv Tims, Lade Valesov, Denis Čepman, Kit Čembers, Voker Luis, Martin Lojd Evans, Miodrag Janoski, Nadežda Krasnaja, Ljuba Kazarnovskaja, Dejan Savić...
Svoj debi u Narodnom pozorištu u Beogradu Pavlovićeva je ostvarila 2014. godine u ulozi Suzane u operi Figarova ženidba V.A.Mocarta.
U operskoj kući u kojoj je stalni član ansambla, priprema ulogu Mikaele iz opere Karmen Ž.Bizea, Tatjane iz opere Evgenije Onjegin P. Čajkovskog, ulogu Sestre Anđelike iz istoimene opere Đ. Pučinija, ulogu Bastijene iz opere Bastijen i Bastijena V.A. Mocarta, kao i ulogu Dezdemone iz opere Otelo Đ.Verdija.


Kao specijalni gost-solista, Pavlovićeva je nastupala u ceremonijalnom programu Dana državnosti Srbije 2015. godine u predsedništvu Srbije gde je u direktnom prenosu RTS-a izvela ariju Stanke iz opere "Na uranku" Stanislava Biničkog, uz pratnju orkestra Binički.
Kao specijalni gost nastupila je na bečkom balu kao i na svečanom obeležavnju 50. godina Doma omladine Beograda 2014. godine.
Posebno je zapažen njen solo nastup na svečanoj ceremoniji američkog Dana nezavisnosti 4 jula 2014. u rezidenciji ambasadora Kirbija gde je izvela američku i nacionalnu himnu.


Pavlovićeva je svojim solitičkim koncertom „Beleške o ljubavi“ otvorila internacionalni projekat ART dijaspora 2014. godine u saradnji sa kacelarijom za dijasporu Republike Srbije.
Neki od njenih nastupa uključuju: Barbiken centar u Londonu, Rossotrudnichestvo centar u Londonu, Burg kuća u Londonu, Lauderdejl zadužbina u Londonu, Christ Spitafields crkva u Londonu, St Giles crkva u Londonu, Hayd park crkva u Londonu, Proms u St Mary crkvi u Henliju na Temzi, Festival Revolucija u Londonu...


Nevena se ostvarila u ulozi Vilinskog konjića u operi "Strakoza i Muravej" američkog kompozitora Brajana Hosefrosa koja je premijerno izvedena u Londonu, operi "Kralj ide napred u Francusku" - A Salliena, kao i ulogama Margarite u operi "Faust" – A.Boita, Tatjane u operi "Evgenije Onjegin" - Čajskovskog, Marženke u operi "Prodana nevesta" - Smetane, Dezdemone u operi "Otelo" - Verdija.
Nastupala je na ITV televiziji u Londonu u emisiji sa Džejms Kordonom, i BBC 3 radiju.


Redovno se pojavljuje u svim vodećim medijima na Balkanu.

makonda-tracker