Ivan Ivačković: Ostvarenje dečačkog sna

1
Pošto se ostvario u novinarstvu, Ivan Ivačković rešio je da se posveti svojoj davnašnjoj ljubavi, bubnjevima, a debitovaće sa sastavom THE SPANKS na Beer festu
foto: promo
foto: promo

Poznati novinar Ivan Ivačković koji je veći deo svog života posvetio muzici iznenada je odlučio da promeni profesiju i postane bubnjar. Sledeći svoj dečački san, oformio je bend THE SPANKS u kome svira bubnjeve, a njihov debi nastup publika će moći da vidi na ovogodišnjem Beer festu 14. avgusta.
Story: Kako je došlo do toga da se odlučite da oformite bend THE SPANKS?
- Pre dve godine, kada su The Rolling Stones svirali kod nas, meni su se ispunili dečački snovi. Kao klinac sanjao sam da oni održe koncert u Beogradu i da ih upoznam. Obe stvari su se desile. Zapravo, desilo se i više od toga. Desilo se, na primer, da moja supruga Sanja i ja budemo njihovi gosti na koncertu u Nemačkoj... Posle svega toga, nisam znao kuda dalje. Novinarstvo, PR ... Činilo mi se da sam tu postigao sve što sam želeo. Onda sam počeo da razmišljam šta me je radovalo pre svega toga i shvatio da je jedan san ostao nedosanjan. Kao klinac svirao sam bubnjeve, ostavio ih zbog novinarstva, i sad sam rešio da im se vratim, napravim bend i zaokružim i tu priču.
Story: Otkrijte nam nešto o bendu i njegovim članovima, kao i muzici koju izvodite?
- U grupi su gitarista Rade Bogdanović, inače moj prijatelj još iz klinačkih dana, i pevačica Gaga Li, koja svira i bas. Mi smo, dakle, trio, zovemo se THE SPANKS i sviramo muziku koja je mešavina meinstrima i alternative. Recimo, nešto na tragu Igija Popa. Imamo pet potpuno gotovih svojih pesama i još toliko, koje ćemo uskoro dovršiti. Mislim da ćemo do kraja godine objaviti maksi singl, a za narednu godinu planiramo album.
Story: Imate li tremu da nastupite pred kolegama, muzičkim novinarima i kritičarima?
- Nemam nikakvu tremu od svojih kolega novinara, naprotiv, jedva čekam da malo sviramo pred njima. Moj kolega i prijatelj Petar Janjatović bio je jedan od prvih koji je čuo našu muziku. Pošto su nam pesme na engleskom, rekao sam mu da su u pitanju snimci jedne kanadske grupe o kojoj Toronto Star, najveći kanadski list, piše kao o sledećoj velikoj senzaciji tamošnje scene. Petar je čuo snimke i poverovao. Tek posle sam mu rekao da je to moj bend. Puno pohvala dobili smo i od Đuleta Van Goga i Voje Aralice.
Story: Šta publika može da očekuje na Beer festu?
- Sa ovom grupom sve se dešava svemirskom brzinom. Ljudi iz Beogradske kulturne mreže, koja je producent Beer Festa, bukirali su nas čim su čuli snimke i time nas ohrabrili da radimo još ozbiljnije. Ali to se sve desilo tako brzo da mi, kad su nas pozvali na Beer Fest, još nismo imali ni ime. Upisali su nas kao Ivačkovićev bend. Tek dve nedelje kasnije, grupu smo nazvali THE SPANKS. Ne znam da li možemo baš da blistamo na Beer Festu, jer bend postoji tek nešto više od sto dana, ali verujem da možemo da budemo korektni, što bi bilo sasvim dovoljno za početak. Ponosan sam na to što ćemo debitovati pred nekoliko desetina hiljada ljudi, to je divan osećaj.
Story: Kako vaša porodica reaguje na odluku da se muzici posvetite i kao izvođač?
- Ja imam najhrabriju ženu na svetu. Kada sam joj rekao da hoću da ostavim novinarstvo i sve čime sam se dosad bavio, i da napravim bend, rekla mi je da imam njenu punu podršku. Uvek je bilo tako, ne samo da me je podržavala, nego me je i savetovala i usmeravala. Naša ćerkica Anita sada ima šesnaest meseci i ne mogu da dočekam da još malo poraste, pa da počne da dolazi na naše koncerte. To će mi biti najveća radost.

Vera Nikolić

makonda-tracker