Završen Arsenal fest uz Hladno pivo, Gobline, Evu Braun...

0
Arsenal fest 3 u Kragujevcu završen je u subotu uveče pred preko 7.000 posetilaca kojima ni uporna kiša nije smetala da uživaju u eksplozivnim nastupima pank rok bendova Hladno pivo i Goblini na Main Stage-u, kao i u svirkama Popečitelja i Eve Braun na Garden
Foto: Igor Jakovljević
Foto: Igor Jakovljević

 Trodnevni Arsenal imao je rekordan broj posetilaca – ukupno oko 25.000 duša došlo je da sluša brojne bendove iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. Glavne zvezde festivala legendarni Smak nastupio je prve večeri na Main-u, uz povratnike babe u gardenu (ukupno oko 10.000 posetilaca),
Druge večeri bili su Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, KBO! i KKN na mejnu, a na Gardenu Ritam nereda, Grate, Pero Defformero i drugi (oko  8.000 posetilaca). Uz to treći Arsenal imao je i dve novine – Silent Disco Stage i Red Bull Stage. Tokom održavanja festivala nije bilo incidenata, a Arsenalov kamp okupiralo je oko 200 mladih ljudi iz Srbije i regiona.
 
Poslednje veče Arsenal festa 3 obeležili su sjajni nastupi zagrebačkog Hladnog pivo i Goblina, a kiša koja nije padala samo oko Kragujevca već i u gradu nije uspela da pokvari užitak brojnoj publici.
 
Zvezde večeri, Hladno pivo, nastuple su pošto se smirio pljusak koji je začinio dobar deo svirke njihovih kolega iz Šapca. Bend iz Gajnica koji se pojavio i na prvom Arsenalu 2011, po ko zna koji put pokazao je svoju koncertnu superiornost, ali i težnju da konstantnim menjanjem set liste ne dosadi ni publici, ni sam sebi, a frontmen Mile Kekin je ispoljavao vidno dobro raspoloženje.


 
Na početku - zapaljujući rif i poigravanje sa Oliverom Dragojevićem „Kaže stari što nam fali“ i, odmah zatim, prvo iznenađenje – jedna manje poznata sa „Šamara“, „Čekaonica“. Nije mnogo vremena prošlo kad – eto i jedne „koju inače ne sviramo al’ moramo večeras, na ovom mjestu“ – „101“ sa „Desetke“ koju često predstavi samo „Ne volim te“. „Pobjedu“ (1999) su nedavno pred Green Day u Beogradu reprezentovali „Maderfakersi“ a sada – „Debeli“, sa „Gada“ je i zaljubljenike u prvu, ljutu pank fazu benda iznenadio „Rigoletto“.
 
Osnova se, ipak, zna – sijaset hitova sa poslednja tri albuma („Pitala si me“, „Šamar“, „Samo za taj osjećaj“, „“Sreća“, „Superman“, „Jednim osmjehom“, „Carstvo pasea“, „Biološki sat“,  „Može, može“, „Kirbaj i kotlovina“, „Evo mene na ručku“...) plus, naravno, „Pjevajte nešto ljubavno“, a u „Pravo ja“ je „član HDZ-a“, ovoga puta, postao „član vladajuće partije u Srbiji“. Nova, „Na ovim prostorima“ koja „upozorava EU šta je čeka po nastupajućem prijemu Hrvatske“, sjajno je, poput ostalih gradova, prošla i u Kragujevcu, a kolektivna ekstaza je, kao i obično, nastala u završnoj „Nije sve tako sivo“.
 
Atmosfera je bila takva da je bend, atipično za festival, posle regularnih 75 minuta, morao i na bis – pre očekivane „Ezoterije“ svi su se veselili uz „Konobara“. Jedan obožavalac je tokom svirke bio veseliji od ostalih, popeo se na binu i došao do mikrofona, ali je brzo sklonjen. „Kad sunce opet zađe“ KUD Idijota iz zvučnika, po završetku svirke Piva, nekada je predstavljala podršku, a sad omaž pokojnom Tusti.


 
Iz prestonice Pakistana Islamabada, gde već duže vreme živi, pravo u Srbiju pa na binu – uobičajen je put frontmena Goblina Branka Golubovića-Goluba, pogotovo kad počnu letnji festivali. Udarili su mačvanski pank rok majstori pravo u glavu čuvenom obradom „Anja, volim te“ i na to odmah vezali još jednu prvoloptašku, „LSD se vraća kući“. Kiša koja je tokom celog dana pretila rominjala je uz „Dan posle“, „Ona misli da zna“, „Dr. Hofman“, a Golub i ekipa su se prisećali prvog koncerta u Kragujevcu pre dve decenije. „Recite ne drogama“, jasna je poruka bila uoči „Lune“ a „Bolje soko u ruci nego guska u krevetu“ namenjena je onima koji će se najavljenoj novoj televiziji više obradovati zbog erotskog programa u sitnim satima nego zbog „mnogo rokenrola“.
 
Nije popuštao pank pred pretnjama sa neba koje su se pretvorile u pljusak – „Cipjonka“ sa upaljenom bakljom, „Voz“, nezvanična himna „Ima nas“ sa gostujućim pevačem Grate-a Goranom Begom, „Za Lorenu“ i, na kraju i za pamćenje sjajne atmosfere pod kišobranima i kabanicama – slikanje članova benda na bini, leđima okrenutih publici. Da se svi vide.
 
Udarni pank rok blok imao je na Main Stage-u sasvim drugačiji uvod uz Hypnotized. Bend koji je širu popularnost stekao kada je počeo da obrađuje folk hitove u heavy maniru ne odstupa od takvog koncepta, pa je na Arsenalu gitara grmela uz klasike Tome Zdravkovića, Tozovca, Halida Bešlića, Ljube Aličića, uz najpoznatiji kaver iz njihove radionice, „Vranjanka“.


 
Finale na glavnoj sceni, po završetku Hladnog piva, jeste izgubilo na masovnosti, ali energije nije ponestalo uz Repetitor, naprotiv. Oko hiljadu najvernijih fanova uživalo je u bučnom, žestokom nastupu beogradskih alternativaca na kome su, većim delom, promovisali aktuelni, drugi CD „Dobrodošli na okean“. Ana-Marija, Milena i Boris su iznenadili obožavaoce i jednom sasvim novom pesmom sa albuma na kome trenutno rade. Publika je, ipak, najbolje reagovala na hitove sa prvenca -  „Pukotine“, „Slamčica“, „Zli sin đavola“...
 
„Hedlajneri“ treće večeri na „Gardenu“ su bili Eva Braun – „Sasvim običan dan“, „Sada ne znam gde sam, ne znam šta“, „Meg Ryan Blues“, „Aljaska“, „Istra“, „Zmajevi“, „Lavirint“, „Odvedi me iz ovog grada“... Vaske i ekipa su, uglavnom, ponovili program koji su prezentovali nedelju dana ranije kao jedna od predgrupa Bajagi i instruktorima na velikom beogradskom koncertu.


Veče na Gardenu je počelo uz lokalni bend „Iveza And Elements“ koji prezentuje krosover roka, regea i drugih stilova, i to bez živog bubnja. Hrvatska pevačica Žanamari koja je počela karijeru u estradnim vodama pokazala je, uz bend J’Animals, prvi put pred kragujevačkom publikom da joj alternativni, gitarski zvuk itekako dobro pristaje. Popečitelji su predstavili svoju varijantu instrumentalnog roka zasnovanog na lokalnim etno motivima, uz hard rok, fank i psihodelične začine. Uspeli su u svom gradu da rasplešu prvih nekoliko redova. Sasvim drugačiji ugođaj, za metalne sladokusce, pružio je slovenački bend Noctiferia. Chill out je, ovoga puta, za razliku od prethodne večeri (KKN) bio na manjoj bini uz simpatični kruševački rege/pop zvuk benda Zaa, oni koji ne spadaju u njihove obožavaoce najpre su prepoznali interesantnu obradu Kraftwerk klasika „The Model“.

 

makonda-tracker